DVA VEKA RUMUNSKE CRKVE U SELU SUTJESKA KOD SEČNJA

+100%-

DVA VEKA RUMUNSKE CRKVE U SELU SUTJESKA KOD SEČNJA

Rumunska pravoslavna crkva Svetog velikomučenika Dimitrija u selu Sutjeska u opštini Sečanja, povodom hramovne slave, 27. oktobra 2021. godine, proslavila je Mitrovdan i 125 godina postojanja nove, odnosno 225 godina stare crkve.

 

Svečanoj crkvenoj službi prisustvovali su Daniel Magdu, predstavnik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Mariana Stratulat glavni i odgovorni urednik novina na rumunskom jeziku Libertatea, konzul Rumunije Daniel Bala, uz domaćine, Predraga Rađenovića, predsednika opštine Sečanj i Dragana Žeželja, predsednika mesne zajednice, a liturgiju je služilo pet sveštenika, Gabrijel Bandu iz Ečke, Kristijan Popi iz Velikog Torka, koji i upravlja i pravoslavnom  crkvom,  Emanuil Možik iz Malog Torka, Borislav Stojić  iz Sutjeske i Ivan Mučalov iz Sečnja.

 

Uz sečenje slavskog kolača, koji je doneo kum crkve Euđen Miloš, a novi kum crkve je Pavel Popović. Po tradiciji proteklih godina, posle bogosluženja, u parohijskom domu je upriličen zajednički ručak, za mrtvima su zvonila zvona, a na njihovim grobovima palile su se sveće.


 

 

Izvor: novosti.rs

Foto: Spaso Mladenovski