ELEKOVA FABRIKA – 110 GODINA ŠEĆERANE U ZRENJANINU

+100%-

ELEKOVA FABRIKA – 110 GODINA ŠEĆERANE U ZRENJANINU

Izložba “Elekova fabrika – 110 godina šećerane u Zrenjaninu” biće otvorena u sredu 18. avgusta 2021. godine, s početkom u 12 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.


Izložba će biti otvorena u sklopu obeležavanja komemoracije povodom osamdesete godišnjice deportacije Jevreja iz Zrenjanina i Banata.


Organizator je Jevrejska opština Zrenjanin, a autori izložbe su Ferenc Nemet, Anica Draganić i Maria Silađi. Nadležna kustoskinja je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.


Vrsni stručnjak za gajenje šećerne repe i njenu preradu, češki Jevrejin Viktor Elek, u Veliki Bečkerek je pristigao 1911. godine. Došao je na poziv osnivača Fabrike šećera, kako bi svojim radom osnažio tim stručnjaka koji se već formirao oko nove fabrike u izgradnji. Marljivim i stručnim radom ubrzo je došao na čelo ovog industrijskog preduzeća. Među Bečkerečanima je postao sinonim za šećeranu, koju su ubrzo prozvali Elekovom fabrikom.


Kompleks Fabrike šećera u Velikom Bečkereku izgrađen je 1911. godine, prema ambicioznom projektu renomiranog češkog arhitekte Viktora Beneša. Kompleks je podignut na perifernom potezu između reke Begej i železničke stanice Fabrika.

 

 

 

Izvor: SJO

Foto:. SJO