Esej o premošćavanju jaza u obrazovanju Roma pobedio na konkursu Misije OEBS-a u Srbiji

+100%-

Esej o premošćavanju jaza u obrazovanju Roma pobedio na konkursu Misije OEBS-a u Srbiji

osceEsej o premošćavanju jaza u obrazovanju mladih Roma i Romkinja, zajednički rad 23-godišnje Jovane Zjačić, volonterke u skloništu za nezbrinutu decu i Ane Ćosić, nastavnice nemačkog jezika iz Mačvanske Mitrovice, izabran je za pobednika na konkursu koji je organizovala Misija OEBS-a u Srbiji, na temu uloge mladih u sprovođenju obaveza iz ljudske dimenzije OEBS-a,7. septembra 2016. godine u Beogradu.

 

Među mnogim radovima koji su se bavili temama poput političke participacije, prava mladih i osetljivih grupa, kao i izazova u dostizanju nezavisnosti, pobednički esej se istakao zalaganjem za inovativni pristup u prevazilaženju jaza u obrazovnom sistemu u odnosu na romsku decu, istovremeno promovišući dobrobiti volontiranja.

 

,,Veoma često je prisutan raskorak između znanja koje se može primeniti i znanja stečenog tokom osnovnog obrazovanja. U ovom eseju, moja koleginica i ja smo se usresredile na praktične metode kojim se taj raskorak smanjuje,” istakla je Zjačić.

 

Ćosić je dodala: ,,Mladi su u stanju da doprinesu promenama u društvu i njihove ideje mogu biti izuzetno uticajne. Ono što je potrebno je da sarađujemo, nesebično delimo znanje i krenemo u akciju sa entuzijazmom.”

 

Misija OEBS-a u Srbiji raspisala je konkurs u maju ove godine kako bi promovisala, edukovala i inspirisala razmišljanja među mladim ženama i muškarcima u Srbiji, o ključnim obavezama ljudske dimenzije OEBS-a.

 

Selekciona komisija sastavljena od predstavnica Misije OEBS-a u Srbiji, Ministarstva omladine i sporta, Krovne organizacije mladih Srbije i profesorke Pravnog fakulteta, izabrala je esej kroz proces anonimne recenzije.

 

Autorke pobedničkog eseja imaće priliku da učestvuju na najznačajnijem godišnjem događaju ljudske dimenzije OEBS-a, Implementacionom sastanku ljudske dimenzije, u Varšavi.  Tamo će predstaviti svoje ideje u okviru pratećeg programa koji na temu inkluzije mladih organizuju Specijalni predstavnici/e predsedavanja Nemačke OEBS-om za bezbednost i mlade.

 

Izvor: www.osce.org

 

Kategorije: Izdvajamo