Ešton: Plan ne prejudicira status Kosova

+100%-

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je odluku Beograda i Prištine da usvoje plan za primenu sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da se time ne prejudicira status Kosova.

 

„Primena plana treba da reši probleme na terenu i obezbedi ubrzani napredak Srbije i Kosova ka EU”, rekla je Ešton u pisanom saopštenju za medije.

 

To je korak napred u dijalogu Beograda i Prištine kojim se ne prejudiciraju stavovi dve strane o statusu Kosova”, istakla je Ešton.

 

Visoka predstavnica je odala priznanje obema stranama u dijalogu i dodala da će lično angažovanje predsednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija i ubuduće biti neophodno kako bi se sporazum sproveo.

 

Dačić je sinoć pismeno obavestio Ešton da je vlada Srbije prihvatila plan za implementaciju koji je prošle nedelje dogovoren u Briselu.
Ešton će večeras na radnoj večeri sa šefovima diplomatija zemalja kandidata za članstvo u EU razgovarati i sa Ivanom Mrkićem, ministrom spoljnih poslova u vladi Srbije.

Kategorije: Kratke Vesti