Etnocentrizam u srpskim programima i udžbenicima

+100%-

Okrugli sto pod nazivom „Analiza prezentacije nacionalnih manjina u udžbenicima i obrazovnim programima i Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji, šta roditelji i učenici treba da znaju“ održan je 28. juna u Beogradu, u organizaciji Savjeta Evrope i Evropske unije.

 

Učešće ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća uzeli su Esad Džudžo, potpredsjednik Vijeća zadužen za obrazovanje, doc. dr. Redžep Škrijelj, potpredsjednik Vijeća zadužen za informisanje i Samer Jusović, stručni saradnik za obrazovanje na bosanskom jeziku.

 

Potpredsjednik Vijeća, Esad Džudžo, istakao je tri sloja problema u oblasti obrazovanja sa kojima se suočavaju pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

 

Prva stvar je da prosvjetne vlasti u Srbiji još uvjek osporavaju pravo Bošnjaka na njihov nacionalni, kulturni i etnički identitet kao i na ime maternjeg jezika. Drugi sloj predstavljaju postojeći sadržaji u Nastavnim planovima i programima kao i u udžbenicima iz oblasti Svijeta oko nas, Prirode i društvo, Historije, Muzičke i Likovne kulture u kojima preovladavaju govor mržnje, predrasude prema Bošnjacima kao i etnocentrizam. Treći sloj još uvjek predstavlja odbijanje 18 rukopisa udžbenika u oblastima nacionalne grupe predmeta, koje su od posebnog značaja za identitet bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, od strane Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i stručnih prosvjetnih tijela.

 

Učestvujući u raspravi doc. dr Redžep Škrijelj založio se za multiperspektivnost historijskih sadržaja.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica