„EU uz pravdu – podrška za poglavlje 23“

+100%-

U martu 2016. godine, Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje Poglavlja 23: Pravosuđe i osnovna prava, nakon čega su u julu 2016. godine, u pomenutom poglavlju, otvoreni pregovori.

 

Pristupni pregovori sa EU u oblasti pravosuđa i osnovnih prava zahtevaju snažne i funkcionalne sisteme pravosuđa i javnih usluga kako bi se građanima Srbije obezbedili sloboda, bezbednost i pravda. Za podupiranje širokog spektra politika u Poglavlju 23 neophodni su snažni pravni okvir i pouzdane institucije.

 

Konferencijom, održanom u Beogradu 14. septembra, obeležen je početak projekta „EU uz Pravdu – Podrška za Poglavlje 23“ koji finansira Evropska unija. Za sprovođenje ovog dvogodišnjeg projekta, Evropska unija opredelila je skoro 2 miliona evra. Svrha projekta jeste jačanje kapaciteta Ministarstva pravde, vodeće institucije u sektoru,  kako bi ispunilo svoju ulogu u procesu reforme pravosuđa i koordinacije sprovođenja mera Akcionog plana za Poglavlje 23. Ministarstvo pravde zaduženo je za koordinaciju i usmeravanje delovanja više od 60 različitih institucija uključenih u sprovođenje Akcionog plana za Poglavlje 23.

 

U uvodnom delu konferencije, učesnicima su se obratili gđica Nela Kuburović, ministar pravde u Vladi Republike Srbije, njegova ekselencija g. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i g. Panajotis Janakopulos, vođa projekta „ EU uz Pravdu – Podrška za Poglavlje 23“.

 

Prisustvo visokih zvanica i širok auditorijum ukazali su na posvećenost preduzetim reformama u okviru Poglavlja 23.

 

Govoreći o značaju Poglavlja 23, ambasador Fabrici istakao je da Poglavlje 23 ulazi u srž demokratskih vrednosti Evropske unije. U ovom poglavlju, reč je prvenstveno o pružanju pravne zaštite građanima i obezbeđivanju  njihove sigurnosti, naglasio je ambasador.

 

Evropska unija najveći je donator u Srbiji, sa preko 3 milijarde evra obezbeđene bespovratne pomoći.

 

Izvor: Delegacija EU u Republici Srbiji

Kategorije: Poglavlje 23