Evropska asocijacija novinskih izdavača o značaju slobode medija

+100%-

Slobodni mediji osnova su svakog demokratskog društva, zbog čega se Evropska asocijacija novinskih izdavača (ENPA) protivi pokušajima da se sloboda štampe ograniči bilo kakvom zakonskom regulativom, ocenio je danas generalni sekretar ENPA Ivar Rusdal.

 

A takvih pokušaja, kako je Rusdal rekao na seminaru o slobodi štampe u beogradskom hotelu “Hajat”, ima i na nivou Evropske unije.

Svrha slobode štampe nije da zaštitite ono što vam se dopada, nego da zaštitite ono što vam se ne dopada„- rekao je Rusdal koji je u Srbiju doputovao kako bi predsedavao Generalnom skupštinom ENPA koja se održala u Beogradu.

Domaćin skupštine je Asocijacija medija, koja je od pre dve godine član ENPA.

 

Govoreći o stanju u Srbiji, Rusdal je ocenio da zemlja “polako, ali sigurno” izlazi iz “postjugoslovenske kome”. On je kao veoma hrabre ocenio poslednje poteze Vlade Srbije u vezi sa Kosovom, rekavši da je time povećan ugled države u Evropi.

 

Da se stvari u Srbiji kreću u pozitivnom smeru složio se i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, koji je ocenio da se Srbija kreće ka pregovorima o pristupanju EU, jer je, pre svega završila saradnju sa Hagom, napravila iskorak u dijalogu sa Prištinom i uradila dosta toga na planu reformi u oblasti sudstva, u oblasti slobode medija…

 

On je posebno značajnim ocenio donošenje medijske strategije koja se zalaže za transparentno vlasništvo medija i njihovog finansiranja, ali ističe da je i dalje veliki problem način finansiranja javnih servisa.

 

Problema, kako je rekao, ima u oblasti etičkih i profesionalnih standarda u medijima u Srbiji, ali je istakao i da je veoma teško imati slobodne novinare koji rade za male plate i u teškim uslovima.

 

Dežer je pohvalio to što u Srbiji funkcioniše Savet za štampu, kao samoregulatorno telo, ali je zamerio to što ovo telo još ne može da funkcioniše bez inostranih donacija.

Kategorije: Kratke Vesti