Evropski parlamentarci u Beogradu

+100%-

Evropski parlamentarci u Beogradu

Predstavnici Evropskog parlamenta, iz potkomiteta za ljudska prava, 28 i 29 oktobra su posetili Srbiju kako bi procenili situaciju na polju ljudskih prava pred početak pregovora. Delegaciju Evropskog parlamenta činili su predsednica odbora Barbala Lohbiler i Laslo Tokeš.

Tokom posete poslanici Evropskog parlamenta su se sastali sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, sa ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem, direktorkom Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović, Zaštitnikom građana Sašom Jankovićem i sa predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Lohbilerova je na konferenciji za novinare ocenila da je dosta koraka preduzeto u cilju poboljšanja položaja romske zajednice u Srbiji, ali da je reč o početnim pokušajima da se reše problemi sa kojima se suočavaju Romi i u EU – pristup zdravstvu, obrazovanju, smeštaj i zapošljavanje.

Ona je pozvala članice EU da ne vraćaju romsku decu koja su dobro integrisana u njihov obrazovni sistem u zemlju porekla, poput Srbije.

Upućujem zahtev članicama EU da, s obzirom na sadašnje vrlo loše uslova živote mnogih Roma ovde, ne šalju mlade Rome u Srbiju jer se na kraju dešava da ne završavaju školu“, rekla je poslanica iz Nemačke.

Kategorije: Sedam dana