FAŠANKE – SPECIFIČAN POKLADNI OBIČAJ KOJI SE ZADRŽAO DO DANAS: ŠTA SIMBOLIŠE OVA MASKIRNA POVOPRKA?

+100%-

FAŠANKE – SPECIFIČAN POKLADNI OBIČAJ KOJI SE ZADRŽAO DO DANAS: ŠTA SIMBOLIŠE OVA MASKIRNA POVOPRKA?

Obučeni su u tradicionalnu svečanu rumunsku narodnu nošnju, a karakteristično za kalušare je omotavanje listova crnim gajtanima, na kojima je vezano po nekoliko praporaca.


U vreme belih poklada u Grebencu održavaju sev i ove 2022. godine krajem februara, fašanke – maskirane pokladne igre „Faşancu la Grebenaţ“. Obavezni deo fašanki jesu kalušari – „călucʼeri“.


Kalušari su mladići koji obilaze svaku kuću u selu, i uz zvuk melodične kalušarske pesme igraju tradicionalnu igru kojom teraju zimu i najavljuju početak proleća.


Obučeni su u tradicionalnu svečanu rumunsku narodnu nošnju, a karakteristično za kalušare je omotavanje listova crnim gajtanima, na kojima je vezano po nekoliko praporaca. Domaćini poslužuju kalušare pićem, a darovanje kokošijeg jajeta, kao simbol napretka i plodnosti, je obavezno. Kalušari ne vrše ophod pre izlaska niti posle zalaska sunca.


Pre početka karnevalske povorke na centru sela kalušari ponavljaju svoju igru. Danas karnevalsku povorku organizuje Mesna zajednica u saradnji sa osnovnom školom i meštanima sela.


Karnevalska povorka prolazi glavnom ulicom. Učesnici povorke prerušavaju se u kostime i paradiraju kroz čitavo selo. Prepoznatljiv motiv svake povorke jeste traktor na kojem se maskirana povorka polako prevozi. Maske su duhovite, aktuelne ali i zajedljive. Mnogi od savremenih događaja nađu mesto u program grebenačkih fašanki.


Cilj maskirne povorke nekada je bio da što strašnijim maskama uplaše i oteraju zimu, a danas je cilj ismevati lokalna, regionalna ili svetska dešavanja.



Izvor: nationalgeographic.rs

Foto: nationalgeographic.rs