FESTIVAL „LEPOTA RAZLIČITOSTI“ u BELOJ CRKVI

+100%-

FESTIVAL „LEPOTA RAZLIČITOSTI“ u BELOJ CRKVI

U organizaciji udruženja „Češka Beseda Kruščica“ u saradnji sa Nacionalnim savetom češke nacionalne manjine, u Beloj Crkvi 28. do 29. avgusta 2020 godine održan je osmi po redu multikulturalni festival „Lepota različitosti“.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Ambasada Republike Češke u Beogradu, Opština Bela Crkva i Nacionalni savet češke nacionalne manjine.

U petak, 28. avgusta „Belocrkvanske mažoretkinje“, folklorne sekcije KUD „Češka beseda Kruščica“, KUD „Vukomir Vidić – Uča“ iz Kusića, Pančevačke mažoretkinje i gosti iz Rusinskog kulturnog centra iz Novog sada prodefilovali su centrom Bele Crkve, nakon čega je u Gradskom parku održano zvanično otvaranje festivala.

Zbog trenutne situacije, ove godine imamo manje učesnika festivala nego ranijih godina. Međutim, „Češka beseda Kruščica“ odlučila je da i u ovim okolnostima održi ovaj tradicionalni festival i ja se od srca zahvaljujem svima koji su podržali ovu manifestaciju“ – rekao je predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Šiman Irović.

„Lepota različitosti“ je festival koji spaja ljude i prepliće tradiciju.

„Ova manifestacija je od velikog značaja za češku zajednicu u smislu promocije češke kulture i tradicije, a posebno je značajna zbog multikulturalnosti koja krasi našu sredinu. Naše najveće bogatstvo je multikulturalnost, naše različitosti koje nas spajaju i čine bogatstvo lokalne zajednice“ – istakao je Jozef Irović, predsednik „Češke besede Kruščica“.

Publika u Gradskom parku uživala je u nastupu belocrkvanskih i pančevačkih mažoretkinja, a nakon toga u srpskoj, ruskoj i češkoj narodnoj igri i pesmi.

Drugi dan festival u izmenjenom obliku, sa manjim brojem učesnika i gostiju, održan je u subotu 29. avgusta na platou Glavnog gradskog jezera u Beloj Crkvi. Nastupali su hor „Harmonija“ iz Novog Sada, КUD „Кantakuzina“ iz Smedereva, КUD „Đorđe Кošbuk“ iz Grebenca i džez kvartet mladih muzičara koji su se okupili specijalno za ovogodišnji festival.

„U ime Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine zahvalila bih se svim gostima. Ove godine, festival je više nego ikada ispunio svoju misiju da prikaže bogatstvo multikulturalnosti naše sredine. Što se tiče aktivnosti našeg Saveta u narednom periodu, zajedno sa učiteljem češkog jezika Stanislavom Havelom planiramo da organizujemo turnir u malom fudbalu pod nazivom „Banat Kup“, a krajem septembra meseca očekuje nas već tradicionalna „Trka češko-srpskog prijateljstva““ – rekla je predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik.

Festival je i ove godine uspeo u svojoj misiji, u  promociji  bogatog kulturnog nasleđa i tradicije  različitih naroda i nacionalnih manjina koji žive na teritoriji Republike Srbije.

Izvor: Nacionalni savet češke nacionalne manjine
Foto: Nacionalni savet češke nacionalne manjine
Kategorije: Uncategorized