Festival romske kulture i aktivizma

+100%-

Festival romske kulture i aktivizma

 

Drugi Festival romske kulture i aktivizma, pod skraćenim nazivom FRKA, održan je u Mikseru hausu u Beogradu 30.  septembra i 1. oktobra.

137788_frkavizual_ff-min

 

U muzičkom delu festivala, nastupili su KAL, urbani romski bend iz Beograda i Gypsy Roma Urban Balkan Beats, fondacija koja podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina. Naredne večeri održan je program pod nazivom „Dame pevaju romski bluz“, u kome je nastupio Very Naiss bend, a romske pesme su pevale Bilja KrstićAna Stanić i Bojana Stamenov.

 

FRKA je bila prilika da se široj javnosti predstavi romska kultura kao najprepoznatljiviji proizvod ove nacije u cilju smanjenja predrasuda i unapređenja položaja Roma u Srbiji. Dvodnevni program je otvorio mnoge teme vezane za ljudska prava Roma i izazove u kontekstu planova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, pravu stanovanja, inkluzivnom obrazovanju, zapošljavanju, rodnoj ravnopravnosti.

02-web-frka-min

Publika je imala priliku da pogleda višestruko nagrađivano dokumentarno ostvarenje pod nazivom „Naša škola“. Film prati troje romske dece iz malog grada u Transilvaniji koji učestvuju u projektu ukidanja segregacije u lokalnoj školi boreći se protiv ravnodušnosti, tradicije i predrasuda uz pomoć humora, optimizma i visprenosti.

 

Na festivalu je prikazan i film „Papuša“ zasnovan na istinitoj priči o dirljivoj sudbini prve romske pesnikinje koja je zapisala i objavila svoje pesme što se kosi sa tradicionalnim ponašanjem žena u romskim zajednicama.

 

Festival romske kulture i aktivizma organizovao je Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština.