FESTIVAL SLOVAČKE POPULARNE MUZIKE „ZLATNI KLJUČ“ PROSLAVIO 5O GODINA POSTOJANJA

+100%-

FESTIVAL SLOVAČKE POPULARNE MUZIKE „ZLATNI KLJUČ“ PROSLAVIO 5O GODINA POSTOJANJA

Zbog ovogodišnje pandemije izazvane virusom Kovid-19, Festival slovačke popularne muzike ,,Zlatni ključ“ u tekućoj godini, u kojoj se obeležava 50. godišnjica prvog koncerta, organizovan je u nešto izmenjenom obliku. Snimljen je prema scenariju Anamarije Boldocke-Grbić u vidu televizijske emisije kao jedinstvena retrospektiva sa naglaskom na učešće kompozitora svih prethodnih festivalskih godina. Emitovana je putem Radio-televizije Vojvodina 18. oktobra 2020. godine u terminu kada bi se inače koncert festivala održavao u Domu kulture u Selenči. Projekat su zajednički podržali Radio-televizija Vojvodine i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine.

Festival popularne muzike ,,Zlatni ključ“ sjajna je motivacija i stvaralački podsticaj slovačke vokalno-instrumentalne muzike u Vojvodini i takođe je podsticaj za pisanje novih tekstova za ove pesme i izazov za mlade muzičke talente. Imao je nekoliko uspešnih decenija, tokom kojih je do sada stvoren velikin broj kompozicija različitih žanrova popularne muzike za odrasle. Tako ova manifestacija uspešno ispunjava svoj cilj, odnosno podstiče muzičko stvaralaštvo Slovaka u Vojvodini. 2020. godine ovaj izuzetan događaj proslavio je 50 godina od prvog javnog festivalskog koncerta koji se održao 1970. godine u Selenči – ,,kolevci“ ovog muzičkog takmičenja. Zahvaljujući idejama, koje u ovako teškim uslovima organizacije uopšte nisu nedostajale, Organizaciono-uprvni savet festivala jednoglasno se složio da organizuje retrospektivnu godinu festivala. Predloženo je da se ova godina organizuje onako kako situacija nalaže – bez javnog koncerta, bez publike i uz pomoć Javnog servisa Radio-televizije Vojvodina, koji godinama snima i poseduje neprocenjiv video i audio materijal. Pored toga korišćeni su arhivski tekstovi i fotografije, čuvani u depozitaru NIU ,,Hlas ljudu“ i kod pojedinaca kojima je festival prirastao srcu i koji su bili spremni da pomognu i pruže informacije za stvaranje ovog zabavno-dokumentarnog emitovanja. Posle višednevnih intenzivnih priprema za prikupljanje potrebnih podataka i posle dva sastanka Organizaciono-upravnog saveta festivala u Selenči i Novom Sadu, kojima je predsedavao dr. Juraj Suđi, dati su konkretni predlozi. Emicija od 90 minuta je, dakle, emitovana u nedelju, 18. oktobra 2020., u redovnom terminu porodičnog magazina ,,Dotiki“.

Kao što je pomenuto, lajt motiv događaja u vidu televizijskog emitovanja ove godine bio je festival ,,Zlatni ključ“ u rukama kompozitora i bio je to, između ostalog, bogat kaleidoskop sećanja ne samo autora, već i tekstopisaca, pevača, urednika, muzičara, aranžera, organizatora i ostalih. Svaki od učesnika prisetio se godina kada je učestvovao na festivalu, odsvirao pesmu i numere su ilustrovane kadrovima sa koncerata, snimcima iza kulisa i arhive. Učesnici: Jan Šimonji, Marina Kanjova, dr. Juraj Suđi, Juraj Suđi ml., Leonora Suđiova, Vlastimir Povolni, dr. Milina Sklabinski, Ljudmila Beređiova-Stupavska, Jan Dobrik, Juraj Beređi, Samuel Medveđ, Ondrej Maglovski, ​​Samuel Kovač, Iveta Kovačova, Jan Zvara, Miroslav Zvara, Ondrej Pavčok, Jovan Adamov, Vladimir Kovač, Ferenc Kovač, Marijena Stanković-Krivak, Dominik Turanski, Marija Turanski, Jan Petraš, Milina Florijan, Katarina Melegova-Meljihova, Ana Medveđova, Ana Babjakova, Jozef Gašparovski i drugi. Projekat je podržala i Kancelarija za Slovake u dijaspori.

 

Izvor: NS slovačke nacionalne manjine

Foto: NS slovačke nacionalne manjine