Festival tradicionalne nošnje u Kisaču

+100%-

Festival tradicionalne nošnje u Kisaču

 

Prošlog vikenda u Kisaču je održan Festival „Slovačke tradicionalne nošnje Slovaka u Vojvodini“. Organizator festivala je Kulturni centar Kisač a otvorio ga je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

 

mirovic_kisac-01Tom prilikom je istakao da je viševekovna istorija Slovaka u Vojvodini veoma bogata, posebno u kulturi, književnosti, pozorišnoj umetnosti i očuvanju tradicionalnih vrednosti, kao i to da se tim bogatstvom diče i Vojvodina i Srbija. Kako je naveo, Pokrajinska vlada će uvek pomagati sve festivale koji predstavljaju kulturu i tradiciju nacionalnih zajednica. „Ovakvim manifestacijama šaljemo poruku bratstva naših naroda, a ovde smo se okupili da pokažemo da smo jedinstveni u različitosti i da poštujemo jedni druge“, rekao je Mirović.

 

mirovic_kisac-05U okviru festivala otvorene su dve izložbe fotografija nošnji, iz svakodnevnog života i za svečane prilike, defile učesnika je bio u duhu tradicionalne slovačke svadbe, dok su u revijalnom delu prezentovali nošnje od kojih su neke stare i 140 godina.

Festivalu su prisustvovali i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, kao i Dagmar Repčekova, ambasadroka Slovačke republike u Srbiji.

 

Izvor: Hlas ljudu/Pokrajinska vlada