FONDACIJA ZA RAZVOJ I OČUVANjE MAKEDONSKE KULTURE MAKEDONSKO SUNCE OBELEŽAVA16. NOVEMBAR 2020 MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

+100%-

FONDACIJA ZA RAZVOJ I OČUVANjE MAKEDONSKE KULTURE MAKEDONSKO SUNCE OBELEŽAVA16. NOVEMBAR 2020 MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

16. novembar je dan koji nas podseća i opominje da drugačiji od nas nisu nužno loši ili zli, već samo – drugačiji.

Na današnji dan države članice Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESKO) usvojile su Deklaraciju o principima tolerancije i taj dan obeležava se širom sveta kao Dan tolerancije.UNESCO je Toleranciju definisao kao poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama, jednostavno način da budemo ljudi. Da bi Tolerancija postojala, moraju postojati volja i spremnost da se prihvati drugačije od onoga na šta smo navikli ili u šta lično verujemo. Međunarodni dan Tolerancije sve ljude sveta podseća da je poštovanje i uvažavanje razlika uslov mira, stabilnosti i napretka naroda i država. Mnogo toga može biti različito u odnosu na nas same mišljenja, uverenja, stavovi, etnička i religijska pripadnost, društvene razlike, boja kože, očiju, visina, težina i slično. Potrebno je samo prihvatiti to da nismo svi isti i da je lepota upravo u tome. Ako je neko drugačiji od nas, on nam samo može proširiti vidike i obogatiti svakodnevnicu.

Imajući u vidu da smo mi u Srbiji složena i pluralna zajednica, u kojoj žive pripadnici velikog broja etničkih zajednica, da se u njoj govore različiti jezici i ispovedaju različita uverenja, mi iz fondacije za razvoj i očuvanje makedonske kulture “Makedonsko sunce “ naglašavamo da su za dalji razvoj i napredak društva od izuzetne važnosti odnosi međunacionalnog uvažavanja, solidarnosti i tolerancije. U godini u kojoj nas epidemiološka situacija podseća na važnost tolerancije i za ostvarivanje fundamentalnih prava smatramo da postoji posebna potreba da deca uče o toleranciji, a to proizilazi, kako iz složene prirode društva u kome žive, tako i iz potrebe da se vodi smislen i produktivan život, u kome su individualne i kolektivne različitosti obogaćujući element, stoga ćemo mi kao i ubuduće, a posebno u radu sa mladim ljudima, promovisati toleranciju kao aktivan stav, duboko uvereni da time dajemo svoj skromni doprinos obrazovanju građana otvorenih prema drugim kulturama, sposobnih da poštuju slobodu i ljudsko dostojanstvo svakog pojedinca, spremnih da poštuju princip neagresije i probleme rešavaju nenasilnim sredstvima.Svi skupa moramo pronaći načina da pružimo šansu dijalogu, kulturi mira i nenasilja i da se stvore uslovi za razvoj i prosperitet svih država, naroda i etničkih zajednica. Pozivamo vas da se zajedno, još odlučnije i uspešnije, uhvatimo u koštac s netolerancijom i diskriminacijom, da ove pojave iskorenimo i izgradimo društvo sa ljudskim likom, u kojem su ljudsko dostojanstvo i jednakost među ljudima neprikosnovene društvene vrednosti koje kao društvo svesno prihvatamo jer bez njih nema mira, stabilnosti i napretka.

U skladu sa navedenim fondacija za razvoj i očuvanje makedonske kulture makedonsko sunce planira da organizuje izložbu dečijih radova povodom Međunarodnog dana tolerancije. pod nazivom “Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“. Izloženi radovi biće dela dece uzrasta od 5 do 17 godina. Poput malih učitelja, svojim radovima u različitim tehnikama ukazaće nam na značaj pravih vrednosti, na ono što im smeta i na ono šta ih čini srećnim odnosno šta za njih znači tolerancija. Sigurni smo da niko neće ostati nem ispred njihove kreativnosti, maštovitosti, ali i promišljenosti, lucidnosti i oštroumnosti. U periodu izolacije mnogo toga smo zauvek izgubili, a ono što zasigurno nismo jeste upravo dečija inspiracija i njihova mala umetnost. A ona govori preciznije i iskrenije od današnjeg odraslog čoveka, te će stoga svi pristigli radovi biti objavljeni na našem portalu, a svaki od naših malih umetnika će biti posebno promovisan, jer naša zajednica u Srbiji to sasvim sigurno zaslužuje i mi jesmo jedni od promotera tolerancije,stoga kroz ovo naše saopštenje kao svojevrsni javni poziv pozivamo sve najmlađe da se uključe u akciju i pošalju nam svoje crteže kako to vide toleranciju, sve radove mogu poslati na e adresu: makedonska.fondacija@yahoo.com a svi radovi će biti objavljeni na našem portalu, dok za tri najbolje ocenjena sledi nagrada u vidu knjiga i školskog materijala.

Izvor: Služba za informisanje Fondacije MS

Foto: Služba za informisanje Fondacije MS