GORDANA ČOMIĆ: DEČIJI BRAKOVI PRISILA, A NE PRAVO NA IZBOR

+100%-

GORDANA ČOMIĆ: DEČIJI BRAKOVI PRISILA, A NE PRAVO NA IZBOR

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić poručila je  16. decembra 2021. godine na konferenciji „Zajedno za okončanje dečjih brakova – za pravo na izbor, obrazovanje i bolju budućnost“ da dečji brakovi nikada nisu bili pravo na slobodan izbor i da Vlada Srbije neće dozvoliti da se nekome uskraćuje pravo na dostojanstven život, te da će se izboriti sa oduzimanjem prava na izbor deci koju smatraju predmetima, a ne osobama. Kako je istakla, dečaci i devojčice na sličan način prolaze kroz to, te da uloga mladih muškaraca nije ništa bolja.


Čomić je rekla da dečji brakovi nisu pravo na izbor, već prisila. Toliko je očigledno da je borba protiv dečijih brakova borba za kulturu ljudskih prava, borba za pravo na izbor i slobodu, borba za rodnu ravnopravnost. Kada devojčici oduzmete pravo na izbor, oduzimate joj pravo na život.


Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ukazala je na to da, kada se posvećeno radi i veruje u vladavinu prava, kao rezultat imamo Nacionalnu koaliciju za okončanje dečjih brakova, koja na inicijativu Koordinacionog tela okuplja na delovanje sve relevantne aktere.


Čomić je ocenila da je današnja konferencija važan doprinos pravu na izbor i slobodu i dokaz da se neće odustati sve dok se u Srbiji ne izgradi kultura ljudskih prava.



Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da se mora raditi na stvaranju uslova za normalno detinjstvo svake devojčice i svakog dečaka u Srbiji, kako bi se svim građanima objasnilo da su rani brakovi ozbiljno urušavanje ljudskih prava.


Mihajlović je istakla da je iz tog razloga i formirana Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova, kao institucija gde vladin i nevladin sektor zajedno predlažu mere za rešavanje ovog problema.


Ona je navela da se radi na normativnom okviru kao osnovi da se reaguje na štetnu pojavu ranih brakova, ali i na izmeni Porodičnog zakona, jer se mora zabraniti mogućnost sklapanja braka pre 18. godine.


Prema njenim rečima, dat je i predlog da se izmeni Krivični zakonik, budući da su dečji brakovi oblik trgovine ljudima, pri čemu je želja da se menja i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, s obzirom na to da su rani brakovi vid partnerskog i nasilja u porodici.


Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da su dečji brakovi ozbiljno kršenje ljudskih prava koje utiče na zdravlje, obrazovanje, ravnopravnost i život bez nasilja.


Znamo da se jedna od pet devojčica globalno uda pre 18. godine. Srbija nije izuzetak, 22 odsto mladih žena iz najsiromašnijih domaćinstava i 56 odsto iz romskih naselja to učini pre 18. godine. Vlada Srbije preduzima važne korake u sprečavanju dečjih brakova, shvatajući značaj prevencije i zaštite dece od nasilja, naglasila je Kostadinova.

 

 

Izvor: minljmpdd.gov.rs

Foto: minljmpdd.gov.rs