Gradonačelnik Novog Sada posetio je Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine

+100%-

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine. Kako je rečeno, to je prilika da se razgovara o temama koje su aktuelne za pobolјšanje položaja slovačke nacionalne zajednice.

 

– Imamo dobru saradnju sa slovačkom zajednicom, a takav ambijent je stvaran vekovima. Zajednički možemo uraditi mnogo toga da sačuvamo i unapredimo slovačku kulturu i omogućimo našim komšijama da neguju svoj jezik i pismo, običaje i tradiciju. Zato smo pre dve godine i u PU „Radosno detinjstvo“ formirali grupu za decu kojoj je slovački maternji jezik. Održavamo dobre odnose i sa Evangelističkom crkvom, trudimo se da podržimo ono što je u agendi najvažnijih aktivnosti Nacionalnog saveta Slovaka, jer multikulturalnost prožima svaku poru života u Novom Sadu. Za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine godišnje izdvajamo dva miliona dinara, još pola miliona dinara godišnje daje se za rad njihovih kulturno-umetničkih društava, a ulagali smo i u Kulturni centar u Kisaču – izjavio je Miloš Vučević napominjući da su Slovaci istorijski gledano sastavni deo Novog Sada, te da su učestvovali u stvaranju onoga što je grad danas. Kako je ocenio gradonačelnik, najveći problem za Slovake, ali i za Srbe i ostale nacionalne zajednice, jeste odlazak lјudi u inostranstvo.

 

– Zbog toga moramo praviti bolјi ambijent, privlačiti nove investicije i otvarati radna mesta, da zadržimo lјude na ovim prostorima. Na nama je da radimo još više da plate budu veće, i da lјudi sa zadovolјstvom ostaju ovde da žive i rade.

 

Predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ljibuška Lakatoš zahvalila se gradonačelniku na poseti i na izuzetnoj dosadašnjoj saradnji.

 

– Planiramo da uz podršku Grada, u Novom Sadu sagradimo Centar Slovaka, gde bi bile smeštene sve relevantne institucije kao što su Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, nedelјnik Hlas lјudu, mesni odbor Matice slovačke, crkva, ali da tu obezbedimo i kapacitete za smeštaj Slovaka koji studiraju u Novom Sadu – rekla je Ljibuška Lakatoš naglasivši da Slovaci u Srbiji žive tri veka, te da, kao lojalni građani, planiraju tako i da nastave.

 

Izvor: Grad Novi Sad

Kategorije: Slovačka zajednica