Gudurički učenici pričali na pet jezika

+100%-

Gudurički učenici pričali na pet jezika

 

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u osnovnoj školi “Moša Pijade” u Gudurici danas je održana radionica u okviru koje su učenici pričali na pet jezika koji se u okviru nastave uče, bilo kao redovni predmeti ili po izboru učenika.

 

Danas su đaci guduričke osnovne škole “Moša Pijade”, pored srpskog, govorili na još pet jezika koji su se čuli u okviru radionice povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika. Gudurica je inače poznata kao mesto u kome živi mnogo nacija, po poslednjem popisu. Ideja za radionicu, kao i obeležavanje dana posvećenog jeziku potekla je od Udruženja Makedonaca “Vardar”, jer se u ovoj školi od prošle godine uči i makedonski jezik.

 

“Budući da se u Gudurici nastava održava, sem na srpskom i na rumunskom jeziku, pa i na slovenačkom više godina, pozvali smo udruženja Slovenaca i Roma da zajedno napravimo program na više jezika i ponosni smo na to”, kaže Darko Ristevski, predsednik Udruženja Makedonaca “Vardar” Vršac.

 

“Imamo sreću da slovenački jezik možemo da učimo već dugi niz godina. Rut Zlobec dolazi svake srede u naše društvo i školu gde drži časove slovenačkog jezika”, kaže Jadranka Bugarinov, predsednica društva Slovenaca “Kula”.

 

Bilo je govora o svakom jeziku kojim su đaci škole govorili, a najvažnije je, kako je rečeno, da deca nauče da čuvaju svoj jezik, ali i da poštuju druge. Zato su o okviru radionice učili iste reči na različitim jezicima.

 

“Zdravo, bravo, volim te, sviđaš mi se, vidimo se opet, samo su neke od reči koje će naučiti na slovenačkom, makedonskom, rumunskom i na nemačkom, koji je prvi jezik koji se ovde uči”, kaže Dejan Banica, školski pedagog.

 

U guduričkoj školi još nešto po čemu se razlikuje od drugih. Na ulazu u školsku zgradu nalazi se kućica puna knjiga na raznim jezicima i u svakom trenutku one su na raspolaganju đacima , ali i svim Guduričanima koji žele da ih pročitaju.

 

Izvor: RTV

 

Kategorije: Izdvajamo