Halo TV – 400 porodičnih momenata u 90 minuta

+100%-

Halo TV – 400 porodičnih momenata u 90 minuta

Radio-televizija Vojvodine ove godine obeležava pedeset godina postojanja programa na mađarskom jeziku, a jedna od najdugovečnijih emisija te redakcije je „Halo,TV“, koja se emituje punih trideset godina. Tačnije, 22. aprila u 21 čas na drugom programu RTV-a , biće emitovana 400-ta epizoda te emisije.

 

„Mora se priznati da se krenulo sa zaista velikim žarom jer je to bila, u tada isključivo informativnom programu na mađarskom jeziku, prva emisija prošarana zabavnim elementima, sa direktnim telefonskim uključenjima gledalaca, namenjena celoj porodici“ – sećaju se prve autorke porodičnog magazina Žužana Miškolci i Hajnalka Buda.

 

Početna ideja se vremenom menjala, nadopunjivala i emisija je rasla i sazrevala zajedno sa svojim autorima, novinarima i tehničkom ekipom. Od dve četrdesetpetominutne emisije mesečno, koje su sadržale rubrike poput „Pet minuta sa lekarom“, „Mini galerija“, „Rubrika za baštovane“, „Automobilizam“ i dr, emisija je postala pravi porodični magazin koji je ugostio istaknute umetnike, književnike, pevače, muzičke grupe, folkorne ansamble, ali i čitave porodice. Ostao je upamćen i kviz za bračne parove – „Ko je gospodar u kući“, a popularno je bilo i nadmetanje svekrva i tašti.

 

Reditelji Julijana Tolnai, Mihalj Horvat i Marija Vincer su, udruženi sa scenografima i izvanrednom produkcijskom ekipom, dali sve od sebe da porodični magazin na mađarskom jeziku bude upečatljiv vizuelni događaj.

 

Jubileji su se uvek rado proslavljali  – 100-ta emisija se direktno prenosila sa hipodruma u Adi, 150. je priređena na Paliću, dvostruki jubilej je obeležio koncert sto tamburaša Stipana Jaramazovića, zaigrala je folklorna grupa subotičkog „Nepker“-a, mažoretkinje iz Segedina itd. 2002. godine emitovana je 200. emisija iz Zobnatice kod Bačke Topole. Te godine ekipi se pridružila i sadašnja producentkinja emisije Aniko Cvernjak i novinar Ištvan Briker.

 

Danas je „Halo TV“ omiljena porodična emisija na mađarskom jeziku, a kruna svega je serijal „Zlatni jubilej televizijskog programa na mađarskom jeziku“, koji je urađen po scenariju Hajnalke Buda, a u režiji Rolanda Kaboka.

 

U nedelju, 22. aprila u 21 čas, nekadašnji i sadašnji saradnici okupiće se u Studiju Dunav Radio-televizije Vojvodine, kako bi obeležili 400-to izdanje porodičnog magazina na mađarskom jeziku. Gledaoci će saznati i neke tajne iza kulisa, videće prilog o trojkama Erdeš iz Novog Sada, čiji razvoj novinari prate od samog rođenja, od leta 2002. godine. Jubilej će svojim prisustvom uveličati primadona Vera Kovač Vitkai i operska pevačica Agota Kučera Vitkai, zatim državni sekretar za zdravstvo dr Ferenc Vicko, koji je pre 28 godina i sam učestvovao u jednom od takmičenja i čest je gost emisije. Sa gitarom u ruci pojaviće se novinar Ištvan Turo, kao i pobednici serijala „Čiji je to salaš“, bračni par Guljaš iz okoline Sente, zatim akteri humorističkog podserijala „Luk TV“.

 

Uz Hajnalku Buda, u ulozi voditelja će se naći i Žužana G. Miškolci, Anamarija Erdelj-Sakač, Laura Sakal, Ištvan Briker i Čaba Čorba. Dana punih stvaralaštva podsetiće se i penzionisani reditelj emisije Mihalj Horvat, a gostovaće i mladi muzičari-kompozitori David Klem i Ervin Ereš, zahvaljujući kojima su nastale pesme za 45. i 50. godišnjicu TV programa na mađarskom jeziku.

 

Stvaraoci se nadaju da će tom jubilarnom „žurkom“ obradovati gledaoce i da će im pružiti doživljaj za pamćenje.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Mađarska zajednica