HNV U POSJETU HRVATSKOJ ZAJEDNICI U SONTI

+100%-

HNV U POSJETU HRVATSKOJ ZAJEDNICI U SONTI

Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji posjetila je, 17. veljače (februara) 2022. godine, predstavnike hrvatske zajednice u Sonti, članove Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija“ te mjesnog župnika Josipa Kujundžića. Na održanim sastancima bilo je riječi o budućim aktivnostima i projektima KPZH-a „Šokadija“, novim sadržajima u mjesnoj Šokačkoj kući, sjedištu udruge, te aktivnostima učenika i suradnji s mjesnom OŠ „Ivan Goran Kovačić“. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ureda HNV-a na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić, vijećnica HNV-a Renata Kuruc iz Sonte, predstavnici KPZH-a „Šokadija“ na čelu s predsjednicom Biljanom Ribić, ravnatelj OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Miljenko Dakić te učiteljica Tamara Kokai.


„HNV je svojim Godišnjim planom rada još za 2021. godinu predvidio podršku i pomoć zajednici Hrvata u Sonti u realizaciji njihovih projekata, međutim, prošle godine to, nažalost, nismo uspjeli realizirati. Sada smo, na samom početku 2022., posvećeno pristupili rješavanju otvorenih pitanja i inicijativa Hrvata iz Sonte jer 53,71 % Hrvata u ukupnom broju stanovnika zaslužuje snažniju potporu vodstva hrvatske zajednice, a vjerujem kako će takva potpora biti pokretačka motivacija i svim drugim mještanima Sonte.“, izjavila je predsjednica Vojnić.


Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata „Šokadija“ iz Sonte utemeljena je 2002. godine s ciljem izučavanja, njegovanja i zaštite kulturne baštine Hrvata – Šokaca koji žive na području Sonte i okolice. Hrvatsku kulturu, osim u udruzi, djeca imaju prigodu njegovati izučavanjem predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture koji u sklopu mjesne škole predaju učiteljice Biljana Ribić i Tamara Kokai.

 

 

Izvor: HNV

Foto:HNV