Hrvatska će nastaviti podupirati Hrvate u Srbiji!

+100%-

Predstavnike Hrvata iz Srbije primili su u utorak, 22. siječnja, u Zagrebu najviši dužnosnici Hrvatske – predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković. Izaslanstvo Hrvata u Srbiji činili su dužnosnici Hrvatskog nacionalnog vijeća: predsjednica Jasna Vojnić, trojica dopredsjednika Željko Šeremešić, Željko Pakledinac i Darko Vuković, te predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Srbiji i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Tomislav Žigmanov.

 

Njihov službeni posjet Zagrebu započeo je sastankom s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom. Na sastancima je bilo riječi o položaju hrvatske manjine u Srbiji i aktualnostima u rješavanju pitanja od značaja za unaprjeđenje njihova položaja.

 

Premijer Andrej Plenković čestitao je novoizabranoj predsjednici HNV-a Jasni Vojnić, istaknuvši da je poštivanje prava i položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji važno pitanje za hrvatsku Vladu. U tom pogledu, naveo je kako se kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova daje podrška projektima za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji. Izrazio je spremnost hrvatske Vlade da u narednom razdoblju poveća izdvajanja za konkretne projekte koji su važni za položaj hrvatske zajednice u Srbiji, kao i zaštitu hrvatskog kulturnog identiteta.

 

Žigmanov i Vojnić izvijestili su o dijalogu koji od početka prošle godine vode s najvišim razinama vlasti Republike Srbije. Posebno su izdvojili važnost ostvarivanja boljih mogućnosti obrazovanja na hrvatskom jeziku i pismu, kao i adekvatne zastupljenosti pripadnika hrvatske manjine u predstavničkim tijelima na državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini. Založili su se i za uključivanje hrvatske zajednice u Srbiji u prekogranične projekte koji se financiraju iz europskih fondova.
Uz predsjednika Vlade bili na sastanku su bili i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te državna tajnica u MVEP-u Zdravka Bušić.

 

Predsjednica Grabar-Kitarović je na sastanku zahvalila predstavnicima Hrvata u Srbiji na naporima koje ulažu u očuvanju hrvatske zajednice, čestitavši im na upornosti pri rješavanju vitalnih problema s kojima se ovdašnja hrvatska zajednica susreće. Naglasila je kako će institucije Hrvatske nastaviti podupirati Hrvate u Srbiji u očuvanju njihovog identiteta i zaštiti njihovog položaja.

 

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Hrvatske riječi.

 

Kategorije: Hrvatska zajednica