Hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji obeležila svoj dan

+100%-

U Novom Sadu je juče, 16. oktobra, obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, spomendan hrvatskog bana Josipa Jelačića. Povodom obeležavanja godišnjice njegovog rođenja, svečanosti je prisustvovao predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović kao i brojni zvaničnici sa svih nivoa vlasti.

 

„U širokom nacionalnom, konfesionalnom i kulturnom spektru koji nazivamo skladom vojvođanskih različitosti, hrvatska nacionalna manjina je izuzetno važna nijansa i to nije samo politička fraza, već iskreno i trajno opredeljenje Pokrajinske vlade i izraz demokratičnosti društva u kojem živimo“, izjavio je večeras predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

 

Na obeležavanju praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Dana rođenja bana Josipa Jelačića, Mirović je rekao da Pokrajinska vlada, kroz svoje mehanizme, pruža značajnu podršku očuvanju i razvoju identiteta hrvatske manjine u celini.

 

„Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za funkcionisanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i za kulturno stvaralaštvo i izdavaštvo na hrvatskom jeziku i sa tim ćemo nastaviti i u budućnosti, u značajnije većem obimu“, rekao je Mirović.

 

On je naveo da su povećana i godišnja izdvajanja za „Hrvatsku riječ“, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

 

Podsetivši da je ove godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvoren Lektorat za hrvatski jezik, predsednik Pokrajinske vlade je istakao zadovoljstvo radovima na obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, zdanja koje će biti ustupljeno hrvatskom nacionalnom veću, za šta je Republika Srbija izdvojila više od pola miliona evra.

 

„Položaj pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, odnosno srpske manjine u Hrvatskoj, od ključnog je značaja i zato je važno da radimo više na onom što nas spaja i da tražimo nove puteve saradnje“, rekao je Mirović.

 

Svečanosti u SPC „Vojvodina“ u Novom Sadu, prisustvovali su i pokrajinski sekretar za nauku i visoko obrazovanje Zoran Milošević, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, predstavnici konzulata Hrvatske u Srbiji, Grada Novog Sada i Grada Zagreba.

 

Svečanost je otpočela himnama Bože pravde i Lijepa naša domovino, a obeležavanje praznika zajedno su organizovali Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo „Jelačić“ i Hrvatsko nacionalno veće.

 

Ove godine je dan obeležen na više lokacija, između ostalog organizovana je i promocija filma „Hrvatski spomenici kulture u zagrljaju Dunava“. Takođe, osnovan je Centar za izučavanje standardnog hrvatskog jezika na Novosadskom univerzitetu a uskoro će i novinsko- izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“ konačno dobiti svoje prostorije.

 

Povodom obeležavanja godišnjice rođenja Josipa bana Jelačića u Kulturnom centru Novog Sada održana je prezentacija DVD „Hrvatski spomenici kulture u zagrljaju Dunava“ u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra iz Novog Sada. Prezentaciji je prisustvovao član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić.

 

„Film koji ćemo imati priliku da danas pogledamo je pre svega svedočanstvo o gradu Novom Sadu, o njegovom nastanku, kao i svim izuzetnim ljudima koji su svojim delima učinili da Novi Sad danas izgleda ovako. Novi Sad je multinacionalna i multikulturalna sredina i kao takav oduvek je negovao dobrosusedske odnose sa svima koji su živeli i žive u njemu“, rekao je Kravić i dodao da aktuelna gradska vlast ima odličnu saradnju sa Hrvatskim kulturnim centrom iz Novog Sada sa kojim je dosad uspešno realizovala više značajnih projekata u raznim oblastima.

 

U ime Hrvatskog kulturnog centra prisutnima se obratio Ivan Horvat koji je rekao da Hrvatski kulturni centar radi na očuvanju spomenika hrvatske kulture, govora i običaja Hrvata u Srbiji sa ciljem da šira javnost bude upoznata sa spomenicima hrvatske kulture i poznatim Hrvatima koji su rođeni, stvarali i radili u Srbiji.

 

„Na današnji dan u Petrovaradinu rođen je ban Josip Jelačić. Na Uspenskom groblju sahranjen je Josip Runjanin, kompozitor hrvatske himne „Lijepa naša domovino“, a u Petrovaradinu je živio i stvarao Franjo Štefanović čija se opera smatra prvom operom u svetu napisanom za decu“, rekao je Horvat.

 

Hrvatski kulturni centar iz Novog Sada od svog osnivanja 1999. godine organizuje različite humanitarne akcije i slikarske kolonije.

 

„Ove godine je organizovana humanitarna slikarska kolonija „Poklon za budućnost“ čiji je pokrovitelj bio Grad Novi Sad, a na kojoj su učestvovali hrvatski slikari iz Hrvatske i Srbije. Novac koji smo dobili od prodaje slika upotrebljen je u humanitarne svrhe. Porodilištu u Novom Sadu kupljeni su laboratorijski inkubator i bezkontaktni toplomeri, a slike koje nisu prodate krase sobe porodilišta u Novom Sadu“, rekao je direktor Hrvatskog kulturnog centra Dragan Ilić i zahvalio Gradu Novom Sadu na podršci koju im pruža u mnogim značajnim projektima, među kojima je film „Hrvatski spomenici kulture u zagrljaju Dunava“.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Hrvatska zajednica