I u Bačkom Monoštoru nastava na hrvatskom jeziku

+100%-

U Somboru je osim srpskog jezika u službenoj upotrebi i mađarski, a u Bačkom Bregu, Bačkom Monoštoru i Svetozaru Miletiću, i hrvatski jezik.

 

U Osnovnoj školi „22. Oktobar“ u Bačkom Monoštoru, oko 60 učenika pohađa izborni predmet hrvatski jezik, sa elementima nacionalne kulture, a u ovoj školi, u jednom odeljenju i ceklokupna nastava je na hrvatskom jeziku.

 

„Od prvog do osmog razreda izučava se hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture, kao izborni predmet, fakultativno ili kroz van nastavne aktivnosti. Pre dve godine upisali smo i jedno odeljenje koje nastavu pohađa na hrvatskom jeziku“, kaže Marija Mrgić, direktorica Osnovne škole „22. Oktobar“, Bački Monoštor.

 

Škola u Bačkom Monoštoru, jedna je od 70 osnovnih škola u Severnobačkom i Zapadnobačkom okrugu, u kojima učenici pohađaju, ili celokupnu nastavu na jeziku nacionalne zajednice, ili izborni predmet jezik nacionalne zajednice sa elementima nacionalne kulture. Ukupno je takvih učenika oko 7.000.

 

„Mi smo uprava na čijoj teritoriji se nastava odvija na pet jezika, osim srpskog i na mađarskom, hrvatskom, rusinskom i slovačkom jezik“, kaže Borislav Staničkov, načelnik ŠU Sombor.

 

Osim obrazovanja na maternjem jeziku, jedno od prava je i službena upotreba jezika i pisma. To pravo sada imaju i Hrvati u selu Svetozar Miletić, jer je nakon izmene Statuta Grada Sombora i hrvatski jezik službeni jezik u tom selu.

 

„Do sada smo ipak bili na nekom lošijem mestu i mislim da ćemo sada biti izjednačeni sa drugom nacionalnom manjinom, jer Mađari već imaju u upotrebi mađarski jezik. Na neki način sada će i hrvatski jezik biti u ravnopravnom položaju sa mađarskim“, kaže Marija Bagi, HBKUD Lemeš, Svetozar Miletić.

 

U Somboru je osim srpskog jezika u službenoj upotrebi i mađarski jezik, a u Bačkom Bregu, Bačkom Monoštoru i sada Svetozaru Miletiću, i hrvatski jezik. To znači da zvanični nazivi mesta i državnih i drugih institucija, moraju biti ispisani na tim jezicima.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Hrvatska zajednica