Iako na to imaju pravu, poslanici retko govore na jezicima manjina

+100%-

Iako na to imaju pravu, poslanici retko govore na jezicima manjina

narandzasta-crta

Iako se Skupština Vojvodine po broju jezika koji su u službenoj upotrebi nalazi odmah iza Evropskog parlamenta, pokrajinski poslanici pravo da govore na maternjem jeziku nacionalne manjine kojoj pripadaju, gotovo da ne koriste. U pokrajinskom parlamentu poslanici mogu da govore na čak šest jezika, a tu mogućnost iskoristilo je samo 12 poslanika.

narandzasta-crta

Iako čak trećinu poslanika u pokrajinskom parlamentu čine pripadnici nacionalnih manjina, svoje pravo da govore na maternjem jeziku je tokom 2015. godine iskoristilo samo devetoro poslanika koji su govorili na mađarskom i troje koji su govorili na slovačkom.

„Kad ste navikli da govorite u jednom političkom žargonu, nekad mi je lakše vezano za određene izraze što se tiče političkog žargona da govorim na srpskom, a inače ne bežim od toga i itekako govorim na mađarskom“, kaže poslanik SVM-a u Skupštini Vojvodine Šandor Egereši, a njegov kolega iz Demokratske stranke Daniel Lungur dodaje da se maternjim rumunskim jezikom služio dva puta, i to kada se obraćao biračima iz manjinske zajednice.

Takva praksa pokazuje da se jezici nacionalnih manjina na domaćoj političkoj sceni koriste isključivo u političke svrhe i zarad ostvarivanja političkih poena, smatra novinar Norbert Šinković. On dodaje da partije na taj način u javnosti potvrđuju svoj inkluzivni karakter.

„Političke stranke češće koriste svoje poslanike i teraju ih da govore na maternjem jeziku kada je reč o kampanji“, priča Šinković. „Mi smo videli da svaki put kad imamo neku političku kampanju, mi imalo letke na više jezika, obično na binama imamo bar jednog predstavnika neke manjinske zajednice koji govori i na sprskom, ali i na svom maternjem jeziku i vrlo je apsurdno da mi u Skupštini Vojvodine gde imamo institucinalne okvire, naši poslanici ne koriste tu mogućnost.“

Miroslav Keveždi iz Centra za interkulturalnu komunikaciju dodaje da bi takvo pravo trebalo omogućiti i poslanicima u republičkom parlamentu i podseća da je Srbija usvojila međunarodni dokument kojim se obavezala da će štititi manjinske i regionalne jezike.

Ceo tekst pogledajte u biltenu Minority NEWS 24

Kategorije: Sedam dana