Imami se u Aušvicu pomolili za žrtve Holokausta

+100%-

Imami se u Aušvicu pomolili za žrtve Holokausta

citat ausvic

Imami iz Bosne i Hercegovine, Indije, Indonezije, Jordana, Palestine, Saudijske Arabije, Turske i Sjedinjenih Američkih Država su ispred Zida smrti obavili tradicionalnu islamsku molitvu – salat, klanjajući se okrenuti prema muslimanskom svetom gradu Meki.

 

Zid smrti, koji se nalazi veoma blizu ulaza u Aušvici ozloglašenog natpisa „Rad oslobađa“ (Arbeit macht frei), i dalje je prepun rupa od metaka iz tog vreme, a pred njim su ubijene hiljade logoraša.

 

Poseta imama Aušvicu je deo programa protiv genocida i za svest o posledicama Holokausta, a održana je u organizaciji, između ostalih, kancelarije za međunarodne religijske slobode američkog Stejt departmenta.
Od ukupno šest miliona Jevreja koje su nacisti ubili tokom Drugog svetskog rata, jedan milion je život okončalo u logoru Aušvic-Birkenau, većina u tamošnjim gasnim komorama, pored još desetina hiljada Poljaka, Roma i sovjetskih ratnih zarobljenika iz SSSR-a.

 


Neki od imama su zaplakali tokom emocionalnog susreta u varšavskoj sinagogi Nozik sa preživelima iz Aušvica i njihovim spasiocima, poljskim katolicima, koji su im ispričali priču o svojim ratnim patnjama i preživljavanju.

Kategorije: Najvažnije, Sedam dana