Implemetacija blaga Južnog Banata u modi Srbije

+100%-

U rekrativnom centru „Relax” u Kovačici u subotu, 14. septembra, održan je seminar o implementaciji tradicionalnog veza i drugih tehnika koje se primenjuju u stvaralaštvu udruženja žena u savremenu tekstilnu industriju. Modna kreatorka, biznis žena godine i urednica „Bazara” Suzana Perić i stilista Filip Maksimović bili su gosti u Kovačici , tako da su predstavnice udruženja žena dobile odlične savete – kako što bolje prezentovati, ali i komercijalizovati svoje proizvode.

 

Južni Banat pre svega zbog svoje multietničnosti, ali i tradicije ima mnogo toga da ponudi. Na ovim prostorima zbog odlične saradnje, pa i samog angažovanja žena u raznim udruženjima nisu zaboravljeni nekadašnji alati, ruke veštih žena nisu zamenjene novim savremenim strojevima. Tradicionalni način života nije zaobravljen, čak nasuprot. Sada, uz savete iskusnih u modi i dizajnu kao što je Suzana Perić, rukotvorine koje se Južnom Banatu stvaraju sa mnogo ljubavi i mašte, mogle bi da budu komercijalizovane.

 

Jovanka Jovanov, predsednica udruženja Vidovdan iz Crepaje, bavi se decenijama ručnim radovima. U njenom udruženju žene i crtaju, pišu, pevaju i održan seminar itekako će joj pomoći da svoje proizvode pre svega marketinški promoviše a potom i komercijalizuje.

 

Modna kreatorka, biznis žena godine i urednica “Bazara” Suzana Perić, oduševljena je Južnim Banatom i međusobnom organizacijom udruženja žena iz različitih opština i gradova. Prema njenim rečima, sve što je danas videla bilo je divno, od ručnih radova, do kuliranskih specijaliteta. Suzana Perić kaže da je sada veoma bitno svim članicama udruženja pomoći u modernizaciji i komercijalizaciji njihovih proizvoda.

 

„Bilo kojim poslom da se bavimo, osim kvaliteta važno je biti autentičan. Kada je reč o modi, svi bi smo trebali autentičnost da gradimo oslanjajući se na našu tradiciju. Multikulturna sredina kakva je u Južnom Banatu predstavlja parvo bogatstvo i neiscrpan izvor, posebno za kreativce. Dovoljno je videti da se i najveće svetske modne kuće u svojim kolekcijama koriste etno motive iz različitih krajeva sveta. Mi bismo trebali da koristimo ono što je naše, viševekovno nasleđe kada je reč o vezu, narodnim nožnjama i svemu onome što neguju žene iz raznih udruženja za rukotvorine i očuvanje tradicije”, rekla je Suzana Perić.

 

Predsednik Opštine Kovačica Milan Garašević izjavio je da je ponosan i počastvovan, jer je upravo Kovačica domaćin ovog skupa gde su se okupila udruženja žena iz celog Južnog Banata. On je ocenio da je „veza” sastavni deo tradicije i nošnje, što u budućnosti može da ima pozitivan ekonomski efekat za udruženja žena.

 

Na seminaru videla se iskrena ljubav prema očuvanju starih zanata. Organizatori su se potrudili da ovo bude na svetskom nivou. Sada slede novi izazovi. Uz savete koje su dobili, koje će i u budućnosti dobijati, udruženja žena dobiće nešto što i zaslužuju, spoj tradicionalnog i modernog.

 

Izvor: Bazar

Kategorije: Izdvajamo