Informisanje i dalje prioritet Budžetskog fonda za manjine

+100%-

Informisanje i dalje prioritet Budžetskog fonda za manjine

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednicom Saveta za nacionalne manjine na kojoj je odlučeno da informisanje na jezicima nacionalnih manjina ostane prioritetna oblast za finansiranje i u 2018. godini iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, koji je u odnosu na prethodnu godinu uvećan 12 puta i sada iznosi 21,8 miliona dinara.

 

Dosadašnja sredstva su bila vrlo mala i ponosna sam što smo posle 15 godina aktivirali taj fond, a zatim ga i značajno uvećali“, rekla je premijerka i dodala da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore i sredstva za unapređenje položaja i prava nacionalnih manjina koja su, kako je istakla, važan resurs i ponos Srbije.

 

Brnabić je dodala i da očekuje mnogo više projekata i programa koji će afirmisati vrednosti nacionalnih manjina.

 

Takođe, na sednici je predstavljen Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima, koji će između ostalog unaprediti transparentnost finansiranja nacionalnih saveta. Premijerka je podsetila da će tokom ove godine biti održani i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ukazao je i da su tokom izrade Nacrta zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjima sprovedene javne konsultacije na radni tekst nacrta ovog zakona, kao potpuno nova praksa, uz već postojeću saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

 

U radu druge sednice Saveta za nacionalne manjine u mandatu vlade premijerke Brnabić učestvovali su predsednici i predstavnici 21 nacionalnog saveta, v.d. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, državni sekretari Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja, kao i predstavnici Ministarstva pravde i  Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

 

Uloga Saveta za nacionalne manjine je da prati i razmatra stanje ostvarivanja prava nacionalnih manjina i stanje međunacionalnih odnosa u Republici Srbiji.

 

Izvor: Vlada Republike Srbije

 

Kategorije: Sedam dana