Internet izdanje „Mađar so“ preuzeli bivši novinari lista

+100%-

Internet izdanje „Mađar so“ preuzeli bivši novinari lista

 

Internet izdanje jedinog lista na mađarskom jeziku u Srbiji „Mađar so“ (Magyar Szó) od jutros je preuzeo deo bivših novinara ovog lista, promenili su mu kompletan sadržaj, logo i naziv u „Slobodni Mađar so“ (Szabad Magyar Szó).

bg-ns-magyar-szo-pkg-mbs-1-20160706-170511205-mxf-still001-min

 

Na adresi www.magyarszo.com od jutros se mogu naći samo tekstovi bivših glavnih urednika lista Čabe Presburgera i Petera Kokaija i novinara koji su tokom leta dobili otkaz u tom listu – Zoltana Vigija, Žakline Vigi Žoldoš i Kornela Bajtaija.

 

Glavni urednik portala „Slobodni Mađar so“ Zoltan Vigi izjavio je da adresa portala nije u vlasništvu „Mađar soa“ i da će ubuduće na njoj biti portal „Slobodni Mađar so“. Vigi je agenciji Beta rekao da je vlasnik domena www.magyarszo.com bivši dopisnik „Mađar soa“ iz Vašingona Tibor Purger.

 

Vigi je rekao da će na tom portalu raditi desetak novinara.

 

„Za početak, neće svi biti potpisani imenom i prezimenom, dok se ne reši njihov status“, kazao je Vigi.

ms-int-min

 

U impresumu je kao vlasnik sajta naveden nekadašnji dopisnik „Mađar soa“ iz Vašingtona Tibor Purger, koji je više od dve decenije pisao za ovaj list, a glavni urednik je Zoltan Vigi.

 

Tekstovi koji su jutros objavljeni na sajtu govore o tome da se list u poslednje vreme „udaljio od objektivnog novinarstva i da se bavi šminkanjem stvarnosti“, a ostavljena je i poruka da će „ovaj novi medij nastojati da to koriguje i da bude mesto gde će sloboda govora i štampe doći do izražaja“.

 

Deo redakcije „Mađar soa“ organizovao je tokom leta protest zbog političkih pritisaka na list.

 

Novinari su tada, zajedno sa stručnom javnošću, upozoravali da list „Mađar so“ trpi veliki politički pritisak i cenzuru od strane najjače mađarske stranke u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

 

Izvor: N1