Ispunjenje stoljetnog sna sandžačkih Bošnjaka

+100%-

Ispunjenje stoljetnog sna sandžačkih Bošnjaka

 

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću 29. marta je održana konferencija za novinare na temu upisa nove generacije učenika u nastavi na bosanskom jeziku školske 2017/2018. godine. U svom obraćanju novinarima potpredsjednik Vijeća Esad Džudžo je istakao da su se stekli svi sistemski i zakonski uslovi za punu implementaciju nastave na bosanskom jeziku.

 

U nastavi na bosanskom jeziku se trenutno koristi 229 udžbenika, koji su ili autorskog tipa ili prevedeni, a nedavno je i odobren plan udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku. Usvojeni su obrazovni standardi za osnovnu školu, a učenici osmog razreda u nastavi na bosanskom jeziku će po prvi put polagati završni ispit na svom maternjem, bosanskom jeziku. Potpredsjednik Džudžo je posebno naglasio da je proces uvođenja nastave na bosanskom jeziku zaslužio zlatnu medalju, ali i da ova, kao i svaka medalja ima svoje dvije strane. Jedna strana te medalje je ispunjenje stoljetnog sna sandžačkih Bošnjaka, a druga trka sa preprekama.

 

Potpredsjednik Džudžo je na konferenciji najavio formiranje komisija za praćenje implementacije nastave na bosanskom jeziku koje će u narednom periodu pratiti sve procedure vezane za upis učenika. Roditelji djece koja ove godine upisuju peti razred osnovne škole neće se izjašnjavati o jeziku nastave ukoliko su prethodna četiri razreda bili u nastavi na bosanskom jeziku. Također, oni učenici koji su osnovnu školu završili na svom maternjem, bosanskom jeziku te položili završi ispit iz bosanskog jezika neće se izjašnjavati o jeziku nastave u srednjoj školi već će, u skladu sa zakonom, upisati srednju školu na bosanskom jeziku.

 

Potpredsjednik doc. dr. Redžep Škrijelj je još jednom pozvao roditelje djece koja će školske 2017/2018. godine upisati prvi razred da se opredijele za nastavu na bosanskom jeziku te da se slobodno odupru bilo kakvim pritiscima koje mogu imati zbog toga. Nastavu na bosanskom jeziku trenutno pohađa 14 545 predškolaca i učenika osnovnih i srednjih škola, što ukupno iznosi 86% djece školskog uzrasta u Sandžaku koja su bošnjačke nacionalnosti.

 

Izvor: BNV