Iz POKRAJINSKOG BUDŽETRA 19 MILIONA DINARA ZA OBNOVU KUĆE BANA JELAČIĆA U PETROVARADINU

+100%-

Iz POKRAJINSKOG BUDŽETRA 19 MILIONA DINARA ZA OBNOVU KUĆE BANA JELAČIĆA U PETROVARADINU

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada iz pokrajinskog budžeta dobiće 19 miliona dinara za finansiranje treće faze obnove rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu. To je odlučeno na sednici Pokrajinske vlade u maju 2022. godine.

 

Šta tačno obuhvata ova treća faza i kada će početi još nije poznato. Podsetimo da je od 2020. godine vlasnik ove kuće na uglu Beogradske i Nazorove ulice u Petrovaradinu Nacionalni savet Hrvatske nacionalne manjine (Hrvatsko nacionalno vijeće – HNV).


HNV je svečano preuzelo kuću u pograđu prošle godine nakon 17 godina dugog postupka otkupa koji je Srbija finansirala sa 700.000 evra, i osim podruma i prizemlja, kupljen je i jedan od četiri stana na spratu u kojem je soba u kojoj se rodio Josip Jelačić. Vijeće kućom upravlja preko Fondacije „Spomen dom bana Josipa Jelačića“.


Ovaj objekat se godinama obnavlja i to u više faza. Prvo je sređena spoljašnjost objekta, a potom deo unutrašnjosti.Kuća u kojoj se 1. oktobra 1801. godine rodio ban Josip Jelačić izgrađena je 1745. godine.

 

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs