IZLOŽBA „HEROJI I HEROINE GRČKE REVOLUCIJE 1821″ U OPŠTINI STARI GRAD, BEOGRAD

+100%-

IZLOŽBA „HEROJI I HEROINE GRČKE REVOLUCIJE 1821″ U OPŠTINI STARI GRAD, BEOGRAD

Svečanim otvaranjem izložbe „Heroji i heroine grčke revolucije 1821” u velikoj sali opštine Stari grad, 3. novembra 2021. godine, počeli su „Dani grčke kulture”.


Ovu kulturnu manifestaciju, koja traje do sedmog novembra, organizuju Fondacija grčke nacionalne manjine u Srbiji i Nacionalni savet grčke nacionalne manjine, uz podršku opštine Stari grad, povodom dvestote godišnjice od početka borbe za nezavisnost grčkog naroda.


Otvaranju izložbe prisustvovale su brojne zvanice – predsednik Skupštine opštine Stari grad Dušan Petrić, predstavnici ambasade Grčke, članovi Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine u Srbiji, na čelu sa predsednikom Petrom Rodifcis-Nađom i mnogobrojni gosti.


Dušan Petrić je istakao: „Veliko nam je zadovoljstvo da zajedno sa Nacionalnim savetom grčke nacionalne manjine u Srbiji otvorimo ovu postavku. Vi znate da mi imamo dugu tradiciju prijateljstva sa grčkim narodom. Na teritoriji naše opštine nalaze se  ambasada Grčke, ulica i spomenik nacionalnom heroju, pesniku i revolucionaru Rigi od Fere, potom Venizelosova ulica, tako da smo danas svi domaćini ove manifestacije. Tradicionalno jake istorijske veze grčkog i srpskog naroda iskovane su u vekovnoj borbi za slobodu i očuvanje nacionalnog identiteta. Negovanje te tradicije je veoma važno za sadašnje i buduće generacije. Dani grčke kulture su jedna u nizu aktivnosti koje ćemo realizovati sa Fondacijom grčke nacionalne manjine u Srbiji i Nacionalnim savetom grčke nacionalne manjine”. Petrić je dodao da opština Stari grad neguje i razvija bratsku saradnju sa grčkim opštinama Velestinovo, rodnim mestom Rige od Fere, i Ampelokipi.


Predsednik Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine Petar Rodifcis-Nađ naglasio je da će svečana akademija Fondacije grčke nacionalne manjine u Srbiji biće održana 7. novembra 2021. godine, od 13 časova, takođe u svečanoj sali opštine. Tom prilikom grčka zajednica će prvi put dodeliti priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama u oblasti afirmacije helenizma i negovanja srpsko-grčkih prijateljskih odnosa, a biće prikazana i projekcija dokumentarnog filma „358 čuvara Pirota”, posvećenog grčkom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata.

 

 

Izvor: politika.rs

Foto: politika.rs