Izložba „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“

+100%-

U Palati „Srbija“ u Beogradu u petak, 28. decembra, otvorena je izložba pod nazivom „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“.

 

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je na otvaranju da su izložene fotografije o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu svedočanstvo istine o jednom teškom vremenu i jednom stradalnom, ali hrabrom i čestitom narodu u tom vremenu.

 

Ona je navela da su Kuća romske kulture Beograd i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije priredili ovu izložbu povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata.

 

Postavka, čiji je autor Dragoljub Acković iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava, sačinjena je od nekoliko desetina originalnih dopisnica – fotografija, koje su napravljene u periodu 1914-1918. godine, i prvi put se zajednički objavljuju, navela je Paunovićeva.

 

Ona je podsetila da je postavka izložbe bila i u Parizu 1. novembra ove godine koja je organizovana na poziv Kulturnog informativnog centra Srbije u Parizu, takođe povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

 

„Uloga Srbije i njenog stanovništva u Prvom svetskom ratu bila je – velika, kao i broj žrtava. Značajno mesto u tome imali su i Romi. Uvek lojalni svojoj zemlji, uvek na strani istine i pravde, i Romi su platili visoku cenu slobode i slave koje nam je doneo taj rat“, navela je Paunović.

 

Izložba u holu Palate „Srbija“ trajaće do 31. januara 2019. godine.

 

Izvor: Tanjug

Kategorije: Romska zajednica