Most između staroga i novoga

+100%-

Most između staroga i novoga

 

Projekt Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata pod nazivom Digitalizirana baština na internetskoj stranici ZKVH predstavljen je 22. prosinca u prostorijama Zavoda. 

 

 

O digitalizaciji su govorili predsjednik Katedre za knjižničarstvo odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku i koordinator međunarodnog znanstvenog projekta Digitalizacija baštinskih knjižničnih fondova: naša nužnost i obveza,  docent dr. sc. Tihomir Živić, voditeljica Zavičajne knjižnice Biblioteca Croatica ZKVH-a Katarina Čeliković, te ravnatelj ZKVH-a, Tomislav Žigmanov.

Svima dostupno

 

Kulturna baština Hrvata u Vojvodini je velika, neistražena, nesistematizirana i nedostupna javnosti te se kao veliki izazov nameće učiniti je dostupnom, rekao je Žigmanov podsjećajući kako je ZKVH prepoznao potrebu za digitalizacijom kulturne baštine. Digitalizacija se realizira zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture Srbije, a kada su u pitanju njezini prvi koraci, Žigmanov je rekao da je i više nego zadovoljan.

 

„Ono što imamo za predstaviti je za ponos sviju nas. Sada možemo reći da je dio naše kulturne baštine svima dostupan; da će povijest knjige na hrvatskom od 1683. i knjige Mihajla Radnića do danas moći biti vidljiva na internetskoj stranici ZKVH-a te da nećemo moći biti objekti bilo kakvih manipulacija, prešućivanja i krivih interpretacija Od prvoga dana rada ZKVH-a počeli smo prikupljati građu koja se nalazi ovdje u našoj knjižnici i, ako se smijem tako hrabro izraziti, napravili smo onaj prvi značajni korak, a to je bilo otvorenje naše zavičajne knjižnice Biblioteca Croatica. Nakon toga bilo je sasvim očekivano da nam drugi korak bude ulazak u svijet dostupnosti građe koji ne može biti drukčiji nego preko ovakvoga medija“, rekla je Čeliković uz konstataciju da je cilj ovoga projekta staru i nedostupnu periodiku s kraja XIX. i početka XX. stoljeća približiti onima koji znanstveno tematiziraju teme o Hrvatima u Vojvodini, kao i svima ostalima.

 

Izvor: Hrvatska riječ