Izuzetan značaj očuvanja identiteta Slovaka u Vojvodini

+100%-

Izuzetan značaj očuvanja identiteta Slovaka u Vojvodini

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić razgovarali su u sredu 29. marta sa delegacijom Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Vlade Republike Slovačke, koju je predvodio državni sekretar Lukaš Parizek.

 

Prema rečima potpredsednika Njilaša, Pokrajinska vlada sa posebnom pažnjom neguje očuvanje nacionalnog identiteta svih nacionalnih zajednica u Vojvodini, uključujući i slovačku, koja je u pokrajini druga po brojnosti.

 

„Kako u sferi obrazovanja, tako i sferi kulture i informisanja na jezicima nacionalnih zajednica, mi poštujemo zakonske okvire i regulative, što je precizno navedeno i u Poglavlju 23, jednom od ključnih u procesu pridruživanja Republike Srbije EU“, istakao je Njilaš i dodao da je „ s tim u vezi i priprema novog Zakona o nacionalnim manjinama i nacionalnim savetima“.

 

S druge strane, sekretar Štatkić je podvukao da Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama snažno podržava očuvanje slovačkog kulturnog i nacionalnog identiteta.

 

„Radimo to kroz podršku informisanju na slovačkom jeziku, kao i kroz podršku brojnim manifestacijama, festivalima i izdavaštvu. Trudimo se da to činimo ne samo institucionalno, već i na terenu, što smo pokazali nedavnom posetom Kovačici koja je centar vrhunskog slikarstva koje je na ponos ne samo Slovacima, nego i celoj Srbiji“, dodao je Štatkić.

 

 

Prema rečima njegovog pomoćnika Đorđa Vukmirovića, za dva stuba javnog informisanja slovačke nacionalne manjine – „Hlas ljudu“ u sferi štampanih, i televizijski i radijski program RTV, u sferi elektronskih medija – obezbeđeno je trajno i održivo finansiranje.

 

„Shvativši probleme sa kojima se, posle privatizacije, suočavaju i lokalni mediji koji program emituju na jezicima manjina, za ovu godinu smo predvideli četiri puta veća sredstva za njihovo projektno sufinansiranje nego što je to bilo u 2016“, dodao je Vukmirović.

 

Državni sekretar Parizek je posebno naglasio da Slovačka podržava Srbiju na putu ka EU i da neće menjati svoj čvrst stav o nepriznavanju Kosova. Istovremeno, on je izrazio i zadovoljstvo zbog položaja Slovaka u našoj zemlji.

 

„Prošlo je 250 godina od doseljavanja Slovaka u Vojvodinu i od tada do danas oni su, zahvaljujući razumevanju većinskog stanovništva, uspeli da sačuvaju svoj nacionalni identitet, što je za primer i pohvalu“, precizirao je Parizek.

 

U slovačkoj delegaciji bili su Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke u Srbiji, njen zamenik Igor Vencel, Ivana Rapava, koordinator u Kancelariji državnog sekretara, Rastislav Kostilnik, referent za region Balkana u Ministarstvu inostranih poslova, Jan Varšo, predsednik Kancelarije za Slovake koji žive u inostranstvu i Ljudovit Pomichal iz te kancelarije.

 

Sastanku su prisustvovale i Biljana Kašerić i Milinka Hrćan, pomoćnice pokrajinskog sekretara za obrazovanje propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, kao i dr Nebojša Kuzmanović i Arpad Blaško, zamenik i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

 

Izvor: Pokrajinska vlada