Izvanredni odnosi i razumevanje po više osnova

+100%-

Izvanredni odnosi i razumevanje po više osnova

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova Mađarske, Petrom Sijartom.

 

Ministarka Joksimović je na zajedničkoj konferenciji za medije u Beogradu navela da su odnosi dve zemlje suštinski poboljšani u toj meri da se može reći da je Mađarska danas susedna zemlja sa kojom Srbija ima izvanredne odnose i razumevanje po više osnova.

 

Navodeći da su građani Srbije mađarskog porekla most saradnje dve zemlje, Joksimović se zahvalila Sijartu na tome što će Mađarska, za iduću godinu, izdvojiti  tri puta više novca za škole i vrtiće za srpsku nacionalnu manjinu u Mađarskoj.

 

„Mi to cenimo i to pokazuje uzajamni odnos koji smo uspostavili i koji znači najviše standarde za naše ljude u Mađarskoj, kao i za pripadnike mađarske nacionalne manjine u Srbiji”, kazala je.

 

Govoreći o politici o nacionalnim manjinama, minister Sijarto je kazao da je manjinska politika Srbije za primer, kako zemljama u regionu koje teže članstvu u EU, tako i nekim zemljama koje su već članice EU. Rekao je da je mađarski parlament usvojio da se sledeće godine utrostruči iznos novca koji će biti namenjen srpskim školama.

 

„Nastavićemo i sa našim programom ekonomskog razvoja u Vojvodini. Mislimo da je taj program bio veoma efikasan do sada i što se tiče Mađarske i Srbije. I to nije doprinelo samo ojačanju mađarske zajednice u Srbiji, već je time potpomognut i evropski razvoj Srbije”, kazao je Sijarto.

 

Izvor: Ministarstvo za evropske integracije