Izvestilac UN za kulturu u poseti Srbiji

+100%-

Izvestilac UN za kulturu u poseti Srbiji

 

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija (UN) za prava u kulturi, Karima Benun, boravi od 3. do 14. oktobra u Beogradu i Prištini kako bi procenila napore u primeni prava svih pojedinaca da učestvuju u kulturnom životu i uživaju u svom kulturnom nasleđu, uključujući i pažljivo razmatranje uništavanja kulturne baštine, kako u prošlosti, tako i danas.

 

pristina-minBenun će, tokom desetodnevne posete, razgovarati sa predstavnicima vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou, važnim činiocima u oblasti kulture, akademske zajednice i relevantnih institucija, kao i sa predstavnicima civilnih organizacija, predstavnicima UN agencija i regionalnih organizacija o dobrim praksama i izazovima koja se tiču prava svih na pristup kulturnoj baštini.

 

To podrazumeva i ocenu politika koje su razvijene kako bi obezbedile pravo svih ljudi, bez obzira na to kojim zajednicama pripadaju, da uživaju svoja prava, izraze svoje istorijske narative, interpretiraju sopstvenu kulturnu baštinu i izraze svoju kulturu, bez diskriminacije, istakla je Benun.

 

Ona će svoj sveobuhvatni izveštaj predstaviti na nekoj od budućih sednica Saveta UN za ljudska prava.

 

Kategorije: Arhiva, Sedam dana