Jačanje kulturnih veza

+100%-

Jačanje kulturnih veza

 

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić razgovarao je danas sa članovima Nacionalnog veća hrvatske nacionalne manjine Ivanom Karačićem i Vladimirom Kranjčevićem.

 

Tema susreta bilo je unapređenje saradnje u oblasti kulture. Jedan od ciljeva ove saradnje jeste povezivanje regiona u Hrvatskoj i Srbiji, odnosno uspostavljanje kulturnih veza između Slavonije to jest Osiječkog regiona, s jedne, i Novog Sada i Subotice sa druge strane.

 

„Blisko sarađujemo i sa drugim institucijama, vezanim za hrvatsku nacionalnu manjinu, a želimo da se ta saradnja još više poboljša. Jer, nama su bitni standardi u ostvarivanju prava nacionalnih manjina koji su, inače, u Vojvodini rekao bih u najmanju ruku evropski. I kojih se mi držimo zato što tako osećamo, a ne što moramo“, naglasio je profesor Štatkić.

 

Tema razgovora bilo je i javno informisanje. Prema Štatkićevim rečima, Pokrajinska vlada finansira veliki broj novinskih izdanja na jezicima svih nacionalnih manjina i za to se izdvajaju ozbiljna sredstva.

 

Takođe, bilo je reči i o saradnji između Akademije umetnosti u Novom Sadu i Muzičke akademije u Puli, pored Muzičke akademije u Zagrebu, druge po značaj u Hrvatskoj.

 

Izvor: Pokrajinska vlada