Jačanje oslabljenih veza

+100%-

Jačanje oslabljenih veza

Prvo izdanje manifestacije okupilo udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije (Subotice, Tavankuta, Sombora, Lemeša i Žednika) i Mađarske (Baje, Gare, Čikerije i Bačaljmaša).

Bunjevci-bez granica

 

Jedna skupina bunjevačkih Hrvata se prije nekoliko stoljeća naselila na području tzv. Bajskog trokuta (Subotica-Sombor-Baja). Povijesna zbivanja učinila su da ih u međuvremenu razdvoji državna granica, a tako je i danas (uz dodatak žičane ograde) kada pripadnici te skupine žive u dvije zemlje – Srbiji i Mađarskoj. To je razdvajanje za posljedicu imalo i da veze među njima, rodbinske i prijateljske, postupno oslabe.

 

Kako bi se ovakva situacija popravila, tj. Ojačale oslabljene veze, HKPD Matija Gubec iz Tavankuta je pokrenuo projekt koji se želi jednom godišnje na jednom mjestu okupiti sve bačke bunjevačke Hrvate. U pitanju je festival Kulturna baština Bunjevaca bez granice čije je premijerno izdanje održano sredinom srpnja.

 

Bunjevačke Hrvate iz Mađarske na festivalu su predstavljale četiri udruge: KUD Rokoko iz Čikerije, KUD Zora iz Bačaljmaša, Folklorna skupina hrvatske samouprave iz Garem KUD Bunjevačka zlatna grana iz Baje, te Tamburaški sastav Bačka iz Gare. Od domaćih udruga na festivalu su osim spomenutog HKPD Matija Gubec, nastupili i HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, njihov ogranak iz Žednika, HBKUD Lemeš iz Lemeša, te HKUD Vladimir Nazor iz Sombora.

 

Izvor: Hrvatska riječ