Jačanje svesti o Holokaustu

+100%-

Jačanje svesti o Holokaustu

Narodna biblioteka Srbije, u saradnji sa jednim od naznačajnijih memorijalnih muzeja u svetu, muzejem Ana Frank iz Amsterdama, koncipirala je regionalni međunarodni obrazovni projekat koji za cilj ima jačanje svesti o karakteru i posledicama Holokausta.

 

Sredstva za realizaciju projekta obezbedila je međudržavna organizacija posvećena sećanju na Holokaust u kojoj Republika Srbija od 2011. godine ima status punopravnog člana.

 

Projekat podrazumeva realizaciju čitavog niza obrazovnih programa u javnim bibliotekama u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji sa ciljem obogaćivanja znanja savremenih generacija o Holokaustu i antisemitizmu.

 

U oceni projekta, stručni međunarodni žiri istakao je impresioniranost vrstom i sadržajem projekta, kao i to da je u pitanju primer dobre prakse koji sprovodi srpska nacionalna biblioteka.

 

Nakon projekta u vezi sa zaštitom srednjovekovnih rukopisa, podržanog od strane UNESKO, ovaj međunarodni projekat još jednom pokazuje stručne i baštinske kapacitete Narodne biblioteke Srbije.

 

Cilj nacionalne biblioteke je da se kroz čitav niz radionica, predavanja, obilazaka i drugih aktivnosti tema Holokausta na odgovarajući način predstavi korisnicima bibliotečkih usluga i svima zainteresovanima kako bi i u našoj sredini svest o tragičnim posledicama ,,Konačnog rešenja” bila prisutnija.

 

Narodna biblioteka Srbije naglašava da ovakvi projekti i nastavne aktivnosti svedoče o značaju biblioteka kao bazičnih ustanova kulture koje su, ujedno, obrazovni, naučni i umetnički centri.

 

Narodna biblioteka Srbije u potpunosti je osposobljena za punu realizaciju raznovrsnih međunarodnih projekata o čemu svedoči i činjenica da u ovom periodu realizuje više njih.

 

Stručnjaci ,,Muzeja Ane Frank” i naše nacionalne biblioteke pružiće ovim značajan doprinos obogaćivanju saznanja o Holokaustu, ali i borbi protiv antisemitizma i drugih oblika netrpljeivosti u Srbiji i zemljama regiona.

 

Izvor: Savez jevrejskih opština Srbije