Jesenji festival jevrejske kulture od 4. do 15. oktobra

+100%-

Jesenji festival jevrejske kulture od 4. do 15. oktobra

U organizaciji Jevrejske opštine Subotica, od 4. do 15. oktobra biće održan četvrti po redu „Jesenji festival jevrejske kulture“. Bogatim programom biće predstavljeno jevrejsko stvaralaštvo, a zanimljivo je što će prvi put u punoj upotrebi biti velelepna Sinagoga.

 

Program će početi u četvrtak, 4. oktobra koncertom Gudačkog kvarteta „Panonija“ iz Zrenjanina u velikoj sali Jevrejske opštine, a dan kasnije u foajeu opštine biće otvorena izložba fotografija Ištvana Baša „Aušvic-Birkenau“. Izvedba najstarijeg jevrejskog mjuzikla u Sinagogi  zakazana je za 6. oktobar.

 

– To je najverovatnije najstariji jevrejski mjuzikl, napisan još u 17. veku na jeziku španskih Jevreja. Za nas su ga pripremili ansambl Shira utfila iz Beograda, Hor „Braća Baruh”, kao narator pojaviće se Vanja Ejdus i u ulozi Jakova Mladen Arsenijević. Ulaznice su besplatne i deliće se u nedelji od 1. do 5. oktobra, svaki dan od 10 do 12 i od 14 do 16 časova na ulazu u Sinagogu. Neće se plaćati, ali da se ne bi stvorila gužva pozivamo zainteresovane da dođu i preuzmu ulaznice – poručila je Branka Banjanin, saradnica Jevrejske opštine Subotica.

 

U nedelju, 7. oktobra u prostorijama Jevrejske opštine, od 18 časova, biće održano predavanje istoričarke umetnosti i gastroheritologa,  Tamare Ognjević iz Beograda na temu „Žena kao tajni začin jevrejske kuhinje“. Nakon predavanja, posetioci će moći da probaju najpoznatije jevrejske specijalitete.

 

Za učenike osnovnih i srednjih škola, u ponedeljak, 8. oktobra biće organizovane dve radionice pod nazivom „Sve što ste oduvek hteli da znate o judaizmu“, a program će potom biti  nastavljen Četvrtim koncertom kantora. u utorak 9. oktobra. Za razliku od prethodnih godina, kada su umetnici iz Budimpešte nastupali u Velikoj većnici Gradske kuće, prvi put, koncert će biti održan u obnovljenoj Sinagogi.

 

– Prvi put ove godine ćemo imati našu Sinagogu u punoj funkciji. To je za nas veoma značajno, a biće dobro i za publiku pošto više neće biti velike gužve i imaćemo priliku da sve dostojno ugostimo u našoj Sinagogi – istakao je Jošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine Subotica.

 

Jesenji festival jevrejske kulture trajaće do 15. oktobra, kada će u Savremenoj galeriji biti otvorena izložba foto radova učenika osnovnih i srednjih škola, inspirisanih enterijerom subotičke Sinagoge.

 

Izvor: www.subotica.com

Kategorije: Jevrejska zajednica