JEVREJI SLAVE JOM KIPUR, DAN POKAJANJA I POMIRENJA

+100%-

JEVREJI SLAVE JOM KIPUR, DAN POKAJANJA I POMIRENJA

Sa zalaskom sunca 27. septembra 2020. godine, za jevrejski narod počinje Jom Kipur, Dan pokajanja i pomirenja koji predstavlja vrhunac desetodnevnog perioda kajanja. Dan se provodi u molitvama koje pozivaju na praštanje i podsećaju da niko nije bezgrešan.

Dan pokajanja, 25 sati posvećenosti molitvama i potpunog posta, bez jela i pića, trajaće do sutra uveče.

U jevrejskom kalendaru, Jom kipur smatra se najvećim praznikom koji je vrhunac desetodnevnog perioda započetog Roš Hašanom – jevrejskom Novom godinom. Uoči i na dan praznika, ljudi se mire, rukuju, mole jedni druge za oproštaj ako su im ranije učinili nešto nažao.

Svevišnji otvara tri knjige – Knjigu pravednika, Knjigu grešnika i Knjigu kolebljivaca, kojih je najviše.

Prvi se odmah upisuju u Knjigu života, grešnici u Knjigu smrti, a odluka o klebljivcima donosi se na današnji dan. U tom periodu, vernici traže oproštaj za sve loše učinjeno, jer svi gresi prema čoveku istovremeno su i gresi prema Bogu. Na kraju, Bog prašta i oslobadja one koji se iskreno pokaju.

Postoji i običaj simboličnog prenošenja grehova na živinu. Molitvom se izražava želja da smrt živine bude otkup za dug, miran i srećan život. Zaklana živina se zatim poklanja sirotinji, mnogi daju prilog u novcu.

Nosi se bela odeća, kožna obuća je zabranjena. Obredni deo praznika završava se poslednjim otvaranjem svetog ormana u kojem se drže svici Tore, molitvom i oglašavanjem tradicionalnog roga, sofara.

Izvor: RTS

Foto: Yonatan Sindel

Kategorije: Uncategorized