Jevreji večeras počinju sa obeležavanjem Roš Hašane – jevrejske Nove godine

+100%-

Jevreji večeras počinju sa obeležavanjem Roš Hašane – jevrejske Nove godine

narandzasta-tanka

„Roš Hašana, u prevodu „glava godine“, jevrejska je Nova godine, a počinje prvog dana meseca Tišri, što je po Gregorijanskom kalendaru obično u septembru“, rekla je Tanjugu Iva Rajević iz Jevrejske opštine Beograd.

narandzasta-tanka

Jom-Kipur480

Ona je navela da Roš Hašana traje dva dana, a da počinje uveče jer je jevrejski kalendar lunarni, odnosno, dan počinje uveče i uveče se završava.

Prema njenim rečima, Roš Hašana se obeležava u sinagogi, molitvama u pokajanju.
„U jevrejskoj tradiciji, Roš Hašana nije vreme veselih proslava već pokušavamo da vidimo šta smo prošle godine loše uradili da bi to mogli da popravimo i da budemo bolji u Novoj godini“, rekla je Rajević, navodeći da će to biti 5775. godina.

Kako je obijasnila, Nova godina računa se od postanka samog sveta, a Roš Hašana simbolizuje nastanak sveta po Tori.

narandzasta-crta

Tokom praznika jedu se jabuke i med koji simbolizuju slatku Novu godinu, kaže Rajević i dodaje da se praznika čestita pozdravom „Šana tova“, što znači dobru godinu vam želim, ili „Šana tova ve metuka“ – dobru i slatku godinu vam želim.

narandzasta-crta

Roš Hašana tradicionalno predstavlja jedno od četiri „označavanja nove godine“ koja su određivala različite godine u različite svrhe i nova godina je za ljude, životinje i pravne poslove, ali i dan koji određuje početak računanja kalendarske godine.

Roš Hašana, kao i drugi jevrejski praznici, predstavlja dan odmora, a obeležava se duvanjem u šofar, stari muzicki instrument koji se pravi od ovnujskog roga, što simbolično treba da izazove buđenja slušalaca iz „dremeža“ i upozoravanje na „dolazeći sudnji dan“.

Istorijski gledano, u stara vremena je početak jevrejske godine bio u jesen i koincidirao je sa početkom poljoprivredne godine.

Jevrejska godina je pratila sezone setvi, rasta i žetvi kukuruza i ostalih žitarica, u skladu sa postojećim kišnim periodima, kao i sezone uzgoja i branja voća. U odnosu na nju uspostavljen je i redosled slavljenja drugih velikih poljoprivrednih praznika i proslava u toku same kalendarske godine.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Sedam dana