JEVREJSKA ZAJEDNICA OBELEŽAVA ROŠ HAŠANU

+100%-

JEVREJSKA ZAJEDNICA OBELEŽAVA ROŠ HAŠANU
Od 18. do 20. spetembra 2020. godine, Jevreji širom sveta slave 5781. Novu godinu.

Roš Hašana, jevrejska Nova godina (heb. ראֹשׁ הַשָּׁנָה), na hebrejskom doslovno znači glava godine, slavi se 1. i 2. meseca tišrija (po gregorijanskom kalendaru pada u jesen, obično septembar ili oktobar) i računa se od postanka sveta po Tori, 3761. godine pre nove ere.

Običaj je da se na Roš Hašanu u sinagogi tokom molitve više puta duva u Šofar, u znak podsećanja čoveka da se prene kako bi sagledao sebe i u Novu godinu ušao prečićen. Šofar je, zapravo, duvački instrument napravljen od ovnujskog ili kozijeg roga, čiji zvuk poziva na vreme za preispitivanje, pokajanje i razmišljanje. Za jevrejski narod, praznik Nove godine nije veseo. Veruje se da se narednih 10 dana pokajanja, do praznika Jom Kipur, sva čovečija dela stavljaju na tas pravde i da ni jedno neće biti zaboravljeno na sudu Božijem.

Roš Hašana i običaji vezani za ovaj praznik uglavnom simboIizuju čovekovu težnju da mu godina bude uspešna, te pozdravi za ovaj praznik glase:”Lešana tova tikatevu” (Neka vam bude upisana dobra godina), ili samo ”Šana tova” (Dobra godina), ili ”Šana metuka” (Slatka godina).

Obeležavanje Roš Hašane počinje sa zalaskom sunca. Da bi nova godina bila uspešna, običaj je da novogodišnja večera započne nečim slatkim, najčešće jabukom umočenom u med ili kriškom hleba sa medom ili šećerom. Iz istog razloga izbegava se kiselo i ljuto. U jevrejskoj tradiciji postoji verovanje da će, ako se za Roš Hašanu jedu slatka jela, godina biti slatka. Na istoj pretpostavci zasniva se i običaj da se na početku večere jede glava neke životinje, obično jagnjeta ili ribe. Riba se jede i zato što se smatra simbolom plodnosti. Na Roš Hašanu se jede i nar zbog obilja zrna u njemu.

Ove godine, Roš Hašana se obeležava u uslovima pandemije i službe u sinagogama su ograničene, te će se praznik prvenstveno provesti u krugu porodice.

Izvor: Savez jevrejskih opština Srbije

Foto: TNT portal

Kategorije: Uncategorized