JEZIČKA KULTURA U NASTAVI BOSANSKOG JEZIKA

+100%-

JEZIČKA KULTURA U NASTAVI BOSANSKOG JEZIKA

Bošnjačko nacionalno vijeće je, povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika i Dana školstva na bosanskom jeziku, kao završni događaj organizovalo predavanje pod nazivom „Jezička kultura u nastavi bosanskog jezika“ namijenjeno učiteljima koji vode četvrti razred u sandžačkim osnovnim školama.

 

Predavanje je otvorila predsjednica Odbora za obrazovanje, prof. Elvira Đekić, koja je rekla da je predavanje organizovano jer je prepoznata potreba u razgovoru sa direktorima i pedagozima osnovnih škola u Sandžaku.

 

Predavači su bili doc. dr Lejla Ovčina i magistrica Nermina Delić sa Pedagoškog fakuleta Univerziteta u Bihaću.

 

Doc. dr Lejla Ovčina sa Pedagoškog fakuleta Univerziteta u Bihaću je rekla da je današnji seminar organizovan sa ciljem prenošenja iskustava nastavnika iz BiH. „Danas ćemo govoriti o govornim igrama i vježbama i upotrebi lutke u nastavi,“ – naglasila je dr Lejla Ovčina

 

Magistrica Nermina Delić je naglasila da su fokus predavanja priče i pripovijedanje kao dio folklora.

 

„Mi ovdje želimo da skrenemo pažnju na važnost priče i pričanja jer smo primjetili da se kod djece javlja problem u govorno-jezičkoj kompetenciji jer smo zaboravili pričati priče. Ćamil Sijarić, naš i vaš pripovijedač, je majstor lijepe riječi. Kako on kaže u svojoj pripovijetki Hasan, sin Huseinov – Pričali istinite priče ili ne, nije važno. Važno je da se ispričamo dok smo na ovom svijetu,“ – istakla je magistrica Nermina Delić.

 

21. februar se obilježava kao Dan školstva na bosanskom jeziku, u znak sjećanja na 21. februar 2013. godine, kada je u školama u Sandžaku počela kompletna nastava na bosanskom jeziku.

 

Izvor: BNV