Još tri miliona evra za socijalnu inkluziju Roma

+100%-

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović predsedavala je 24. januara trećoj sednici Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji (2016–2025), na kojoj je bilo reči o realizaciji projekta inkluzije romske zajednice u društvo.

 

Na sednici se razgovaralo i o aktivnostima na izradi novog akcionog plana, sprovođenju trajnih rešenja za stanovanje i poboljšanju infrastrukture u romskim naseljima, kao i o uspostavljanju regionalnih standarda za odgovorno budžetiranje politika inkluzije Roma.

 

Mihajlović je tom prilikom istakla da je Vlada Srbije posvećena inkluziji romske zajednice u društvo, što podrazumeva bolje uslove u oblasti zapošljavanja, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravlja i stanovanja.

 

„Uradili smo mnogo u prethodnom periodu, ali moramo još više, naročito u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite, na šta nam ukazuje i Akcioni plan za sprovođenje strategije“, podvukla je ona.

 

Posebno dobri rezultati, kako je naglasila, postignuti su u oblasti stanovanja i zapošljavanja, što je prepoznala i Vlada Nemačke, koja će sa Koordinacionim telom Vlade Srbije, kao glavnim partnerom, sprovesti projekat socijalne inkluzije Roma u Srbiji, vredan tri miliona evra.

 

Mihajlović je upoznala članove Koordinacionog tela s tim da se trenutno realizuje projekat poboljšanja infrastrukture i uslova stanovanja u romskim naseljima u 13 gradova i opština, vredan više od devet miliona evra. Takođe, kako je dodala, kroz novi IPA program biće obezbeđeno 20 miliona evra za socijalno stanovanje i zapošljavanje Roma.

 

Tema sednice bilo je i uvođenje odgovornog budžetiranja u proces planiranja i sprovođenja politika inkluzije romske zajednice. Potpredsednica Vlade je istakla da su odgovorno budžetiranje i precizno planiranje, potrošnja i kontrola budžetskih sredstava namenjenih za uključivanje Roma u društvo važan proces ukoliko želimo da ono bude uspešno.

 

Sednici su prisustvovali predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, ministarstava zdravlja, finansija, pravde, državne uprave i lokalne samouprave, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, omladine i sporta, prosvete i tehnološkog razvoja, evropskih integracija i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Takođe, bili su prisutni i predstavnici Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Pregovaračkog tima Vlade Srbije za pristupanje EU, kao i Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ), Delegacije EU, Tima za ljudska prava UN, Saveta za regionalnu saradnju i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

 

Izvor: Vlada Republike Srbije

Kategorije: Romska zajednica