Josipović ne ide u Ohrid zbog Kosova

+100%-

Hrvatski predsednik Ivo Josipović neće učestvovati na samitu u Ohridu, koji je zakazan za sledeći vikend, jer domaćin Makedonija nije pozvala Kosovo, a hrvatski predsednik smatra da bi cilj takvih skupova trebalo biti uključivanje svih zemalja u regionalnu saradnju.

 

Juče je učešće na samitu, iz istog razloga, otkazao i albanski predsednik Bujar Nisani.

 

Predsednik Josipović smatra da je cilj regionalnih okupljanja saradnja i uključivanje svih u saradnju u regiji. Hrvatska ostaje privržena politici regionalne saradnje, solidarnosti i potpune podrške svim zemljama u regiji u njihovim procesima napredovanja prema članstvu u EU„, ističu u Kancelariji predsednika, prenosi agencija Hina.

 

Godišnji samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) održaće se 1. i 2. juna u Ohridu i okupiće čelnike zemalja s Balkana i iz jugoistočne Evrope.
Makedonija, koja je priznala nezavisnost Kosova 2008, objasnila je kako nije u mogućnosti da pozove zemlju koja ne pripada tom regionalnom forumu „bez pristanka svih zemalja članica“. Iz ministarstva spoljnih i evropskih poslova poručili su da još nije odlučeno da li će šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić učestvovati na ministarskom sastanku SEECP-a, koji se održava uoči samita – u petak.

 

Hrvatska je u martu 2008. priznala nezavisnost Kosova koje je priznalo ukupno 99 zemalja. Pet od dvanaest zemalja članica SEECP-a – Srbija, Grčka, Rumunija, Moldavija i BiH nisu priznale status Kosova kao nezavisne države.

 

Kosovo je osudilo odluku Makedonije da ga ne pozove na samit zbog protivljenja Srbije što, kako smatraju, protivreči nedavnom napretku između Beograda i Prištine u normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Unije. Nezadovoljan odlukom Makedonije, predsednik Albanije Bujar Nisani takođe je odbio da učestvuje na samitu.

 

SEECP je osnovan 1996. radi jačanja saradnje među članicama na očuvanju trajnog mira i stabilnosti, jačanja proevropskih snaga u regionu, kao i približavanja zemalja učesnica u evropskim i evroatlantskim integracijama. Zemlje članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Izvor: TANJUG

Povezane vesti: 

Poruka samita u Ohridu – Jačanje regionalne saradnje

U Ohridu ipak sastanak ministara uz učešće kosovskog ministra

Otkazan samit u Ohridu – Saradnja u regionu uzdrmana

Kategorije: Kratke Vesti