KAKAV POSAO OČEKUJE MAĐARSKI NACIONALNI SAVET U 2021.GODINI ?

+100%-

KAKAV POSAO OČEKUJE MAĐARSKI NACIONALNI SAVET U 2021.GODINI ?

Mađarski Nacionalni savet će – prema planovima – sledeće godine raspolagati sa 24 posto više novca nego ove godine.
Na početku sednice Mađarskog nacionalnog saveta, 29. decembra 2020. godine jednoglasno je usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta, prema kojem će se neiskorišćeni novac, zbog epidemiološke situacije, koristiti za razvoj mađarskog digitalnog arhiva u Vojvodini.


Nakon toga je, Jene Hajnal, predsednik MNS-a, predstavio plan rada tog tela za sledeću godinu. Naredne godine biće osnovan Mađarski centar za talente u Vojvodini, a biće izgrađena i tri nova mađarska obdaništa. Obnova nekoliko obrazovnih ustanova širom Vojvodine, važnih za mađarsku zajednicu, biće nastavljena, a među planovima se nalazi i spašavanje crkava, koje su se našle na ivici uništenja.


Mađarski mediji u Vojvodini imaju ulogu u očuvanju identiteta, zbog toga je važno da se mediji razvijaju, kao i da se održi bliska saradnja sa Udruženjem novinara vojvođanskih Mađara.


Plan rada i budžet saveta za narednu godinu, za koji je predviđeno da bude veći za 24 odsto u odnosu na ovu godinu, usvojeni su većinom glasova.


Predlog plana rada i finansijski plan Fondacije Panonija za 2021.godinu, predstavio je direktor Ištvan Bodžoni. On je rekao da je, uprkos poteškoćama izazvanim epidemijom koronavirusa, ta medijska kuća dostigla vrhunac performansi i da će se taj tempo nastaviti i u 2021. godini. Od pokretanja nastave na daljinu, Panon televizija je proizvela oko tri hiljade školskih časova. On je dodao da su zbog epidemiološke situacije gotovo svi kulturni, crkveni i drugi javni događaji otkazani, odnosno premešteni u onlajn prostor, kao i na male ekrane. Gotovo 90 odsto njih realizovala je RTV Panon. Članovi Mađarskog nacionalnog saveta su većinom glasova usvojili plan rada i finansijski plan Fondacije Panonija za 2021. godinu.


Mađarski nacionalni savet je većinom glasova odobrio plan rada i finansijski plan za 2021. godinu Fondacije Vojvođanske rvačke akademije, sa sedištem u Kanjiži, odnosno pozorišta „Deže Kostolanji“ u Subotici. Savet je takođe usvojio i planove rada i finansijske planove biblioteka u Bačkoj Topoli, Kanjiži, Malom Iđošu i Adi, za sledeću godinu.

 

Izvor: NS mađarske nacionalne manjine

Foto: NS mađarske nacionalne manjine