Kancelarija za ljudska i manjinska prava obeležila Međunarodni dan maternjeg jezika

+100%-

Kancelarija za ljudska i manjinska prava obeležila Međunarodni dan maternjeg jezika

nar-crta
Srbija je posvećena očuvanju jezičkog nasledja, ali je svesna da još mnogo toga treba da se uradi na negovanju upotrebe jezika nacionalnih manjina, izjavila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

nar-crta

dan jezika

Bela crta

Ona je je na svečanosti u Palati Srbija u Beogradu, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, rekla da u Srbiji živi 30 zajednica koje govore različitim jezicima i da je u 42 lokalne samouprave u službenoj upotrebi 11 jezika.

Bela crta
Paunović je dodala i da je u školskoj godini 2014/2015 omogućeno celokupno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina za oko 42.000 učenika osnovnih i srednjih škola, a za oko 7.000 organizovano je izučavanje matrenjih jezika, sa elementima nacionalne kulture.

Bela crta
Pravo na informisanje na manjinskim jezicima putem štampanih i elektronskih medija ostvaruje se na 15 jezika.

Bela crta
Celokupno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u osnovnim školama u školskoj 2014/2015. godini organizovano je na osam jezika (albanski, bosanski, bugarski, mađarski, rumunski, rusinski, slovački i hrvatski) za 31.145 učenika. Predmet Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture izučavalo je 6.889 učenika na nekom od 13 jezika (bosanski, bugarski, bunjevački, vlaški, mađarski, makedonski, romski, rumunski, rusinski, slovački, ukrajinski, hrvatski i češki).

Bela crta
Celokupna nastava na jezicima nacionalnih manjina u srednjim školama u školskoj 2014/2015. godini organizovana je na osam jezika (albanski, bosanski, bugarski, mađarski, rumunski, rusinski, slovački i hrvatski) za 11.299 učenika. Predmet Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom ili slovačkom pohađala su 434 učenika.

Bela crta

„Sve ovo pokazuje posvećenost Republike Srbije očuvanju jezičkog nasledja, ali želimo da istaknemo da smo svesni toga da je pred nama u ovoj oblasti još puno posla“, rekla je Paunović.
Ona je izrazila nadu da će kancelarija sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina uspeti da uradi taj posao na najbolji i najefikasniji način.

Bela crta
Paunović je podsetila da je Srbija ratifikovala 2006. godine Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima, čime je preuzela obavezu zaštite deset manjinskih jezika.
Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovio je UNESCO kao sećanje na studente koji su na ovaj dan 1952. ubijeni u Bangladešu zbog protesta jer njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Bela crta

Kategorije: Sedam dana