Književni susreti pisaca „Femili“

+100%-

 

U novopazarskoj biblioteci “Dositej Obradović”  završeni su Književni susreti pisaca nacionalnih manjina Srbije pod nazivom “Femili“. Ovaj jedinstveni događaj koji je bio organizovan i tokom prošle godine okupio je u Novom Pazaru eminentne književne stvaraoce pripadnike, albanske, bugarske, hrvatske, rusinske, mađarske i bošnjačke  nacionalne zajednice.

 

Cilj književnih susreta pisaca nacionalnih manjina Srbije jeste da afirmiše i podstakne književno stvaralaštvo pripadnika manjinskih zajednica. Prisutni na završnom okupljanju su imali priliku da čuju odabrane stihove i odlomke romana učesnika, Edvina Sugareva, Gabora Viraga, Dragoljuba Ackovića, Orčika Rolanda, Zlatka Pangarića, Rista Vasilevskog i Velimira Kostova.

 

Jedan od pesnika domaćina Zehnija Bulić kaže da je značaj ovakvih susreta što razbija književnu getoizaciju i prevazilazi granice u komunikaciji i kulturi.

 

Pesnici domaćini bili su Enes Halilović i Zehnija Bulić, a specijalni gost Književnih susreta pisaca nacionalnih manjina Srbije je direktor Zavoda za udžbenike, Dragoljub Kojčić. Ove književne susrete podržali su grad Novi Pazar i Ministarstvo kulture.

 

 

Kategorije: Kratke Vesti