KNJIŽEVNO SAVETOVANJE U BAČKOM PETROVCU

+100%-

KNJIŽEVNO SAVETOVANJE U BAČKOM PETROVCU

Dana 19. juna 2021. godine održano je 65. Književno savetovanje, najstarija kulturna manifestacija vojvođanskih Slovaka, u organizaciji Slovačkog izdavačkog centra i uz podršku Odbora za kulturu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Svečanoj sali Gimnazije ,,Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu.

 

 

Ovogodišnji prilozi bili su posvećeni godišnjicama pisaca i istraživača: Paljo Sabo Bohuš (100. godišnjica rođenja), Daniel Piksiades (90), Mihal Đuga (70), Zlatko Benka (70), Ana Makišova (60), Ladislav Čanji (60), Adam Svetlik (60), Jan Salčak (60), Mihal Babijak (60) i Zuzana Čižikova (50). Prisutne je pozdravila glavna urednica ,,Novog života“ Zdenka Valentova-Belić, a govorila je i predsednica Odbora za kulturu NSSNM Anna Čapeljova, kao i direktor SVC Vladimir Valentik. Sklupu je prisustvovala i Anna Horvatova, potpredsednica Matice slovačke u Srbiji.

 

 

Uvod u događaj bila je dodela autorskih primeraka najnovijih izdanja knjiga SVC – Milanu Kolarskom, Miroslavu Aleksiću i Zdenki Valentovoj Belić, koje im je uručio direktor SVC Vladimir Valentik. U drugom delu savetovanja tradicionalna nagrada časopisa za umetnost i kulturu ,,Novi život“ za 2020. godinu dodeljena je Mihalu Babijaku za njegov esej objavljen u ovom časopisu br. 5-6, 2020. Komisija za dodelu ove nagrade radila u sastavu: Marta Pavčokova, Ana Funtikova i Katarina Pucovska. Mihal Babijak, koji živi i radi u Slovačkoj, bio je sprečen da dođe na savetovanje, te se zahvalio putem video-snimka.


 

 

Izvor: rada.org.rs

Foto: rada.org.rs