KOMEMORACIJA NA DAN SEĆANJA NA ŽRTVE STRATIŠTA U JAJINCIMA

+100%-

KOMEMORACIJA NA DAN SEĆANJA NA ŽRTVE STRATIŠTA U JAJINCIMA

U Spomen-parku “Jajinci“ obeležen je 4. oktobra 2021. godine, Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na tom stratištu u Drugom svetskom ratu, a državnu komemorativnu svečanost predvodila je premijerka Ana Brnabić.


Komemoracija je počela u 11 sati, počasnim pozdravom počasne jedinice garde Vojske Srbije, a nakon toga premijerka Brnabić odala je počast stradalima polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama zloglasnog stratišta, uz zvuke himne Bože pravde, u izvođenju orkestra Vojske Srbije. Ceremoniji su prisustvovali ministarka za rad zapošljavanje, biračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Narodne skupštine, ratni veterani, preživeli logoraši, potomci stradalih…


Vence su položili i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici opštine Voždovac, SUBNOR-a Srbija, Udruženja logoraša 1941-1945, Saveza jevrejske zajednice, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Udruženja 6. Ličke divizije.


Počast stradalima polaganjem belih ruža odali su članovi diplomatskog kora i predstavnici 38 stranih ambasada u Srbiji.


Nakon polaganja venaca okupljenima se obratila premijerka Brnabić i preživeli logoraš Slavko Milanović.


U okviru komemoracije izveden je umetnički program „Oni su naše sećanje”, a poemu „Moja duša je ubijena ptica” govorili su glumci Ivana Žigon, Vjera Mujović, Grigorije Jakišić. U poemi povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve u Jajincima korišćeni su tekstovi pesama Branka Miljkovića, Dušana Matića, Maka Dizdara.


Jajinci su najveće mesto stradanja na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu gde su, prema zvaničnim, iako najverovatnije nepreciznim podacima, od leta 1941. do jeseni 1943. godine nacisti streljali 80.000 Srba, Jevreja i Roma.


U Jajincima su ubijani muškarci, žene, pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašisti, ali i nasumično hapšeni civili, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila, a za svakog ranjenog Nemca, mora biti ubijeno 50 ljudi.


U Jajince su dovođeni i streljani logoraši iz Banjičkog logora i sa Sajmišta.


Strelište u Jajincima je pre Drugog svetskog rata služilo kao „Školsko strelište beogradskog garnizona” vojske Kraljevine Jugoslavije da bi ga nemačke vlasti pretvorile u prostor za egzekucije.


Memorijalni park, u okviru koga se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom 20. godišnjice ulaska partizanskih snaga u Beograd.

 

 

Izvor: politika.rs

Foto: beograd.rs